Programul Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2021 este în curs de implementare în judeţul Bihor, sub coordonarea Prefecturii. Începând de luni, 22 februarie, beneficiarii acestuia îşi pot ridica pachetele de alimente şi cu produse de igienă din centrele organizate la nivelul celor 101 primării din judeţ.

Alimente şi produse de igienă

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectura Bihor, au fost recepţionate şi depozitate în centrele puse la dispoziţii de primării 30.097 pachete cu alimente şi 30.097 pachete cu produse de igienă, aferente tranşelor 2 şi 3 din POAD 2021.

"Pentru ca beneficiarii să poată ridica ambele pachete simultan, evitând deplasările suplimentare şi diminuând riscurile legate de răspândirea SARS-CoV-2, operaţiunea de recepţionare şi distribuţie a pachetelor a necesitat un efort logistic de trei săptămâni, care s-a desfăşurat în intervalul 28 ianuarie - 17 februarie. Conform Ordinului emis de prefect, pachetele pot fi ridicate de beneficiari în intervalul 22 februarie - 15 martie", a transmis Prefectura Bihor. 

Fiecare pachet cu produse alimentare conţine faină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve cu carne de porc, carne de vită şi pateu de ficat de porc, compot, gem de fructe normal şi dietetic, cântărind 25 kilograme. Coletele cu produse de igienă conţin periuţe de dinţi, pastă de dinţi, săpun lichid, şampon pentru copii şi şampon pentru adulţi, precum şi detergent pentru rufe.

"Eficienţa procesului de distribuţie, prin care beneficiarii ridică ambele pachete deodată, a fost validată cu succes în cursul anului trecut. Am avut în vedere atât siguranţa sanitară, cât şi eficacitatea distribuţiei, economisind timp deopotrivă pentru beneficiari şi pentru persoanele implicate în organizare", a transmis prefectul Dumitru Ţiplea.

Cine beneficiază de pachete

Conform OUG nr. 84/2020 beneficiarii Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD sunt:

a) familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; 

b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform OUG nr. 84/2020, şi în alte situaţii asemănătoare, stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşa numitele aşezări informale (fără domiciliu).

Listele nominale cu beneficiari au fost alcătuite de primăriile din judeţ şi vor fi verificate de către Prefectură. Pentru a intra în posesia celor două pachete, beneficiarii trebuie să se prezinte personal, cu un act de identitate valabil, în intervalul menţionat.

Lista centrelor de distribuţie din fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţul Bihor poate fi consultată pe site-ul Prefecturii Bihor.

POAD este finanţat în proporţie de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane şi în proporţie de 15% din bugetul naţional al României.

În Oradea, pe Cazaban

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a transmis, la rându-i, un comunicat prin care informează că beneficiarii din municipiu pot să ridice pachetele în perioada 22.02.2021 - 15.03.2021 de la depozitul situat pe str. Alexandru Cazaban nr. 60 (fosta spălătorie a ştrandului Ioşia), în zilele lucrătoare, între orele 8 şi 16.