În pregătirea manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, Muzeul Ţării Crişurilor îi îndeamnă pe bihorenii care deţin în familie documente, fotografii, obiecte care au aparţinut unor participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 să contacteze Muzeul pentru a le dona sau pentru a le vinde.

Anunţul a fost făcut, miercuri, de Muzeul Ţării Crişurilor, îndemându-i pe bihorenii care deţin astfel de obiecte să sune la numărul 0745628831.

Împlinirea unui secol de la Marea Unire va fi marcată, în 2018, la Oradea, printr-o serie de manifestări culturale şi ştiinţifice organizate în parteneriat de Muzeul Ţării Crişurilor, Universitatea din Oradea, Arhivele Naţionale - Direcţia Judeţeană Bihor şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

"Este o iniţiativă care are drept scop să ofere publicului orădean şi nu numai acţiuni (expoziţie, conferinţă ştiinţifică etc.) care să marcheze la modul profesionist şi echilibrat acest moment crucial al istoriei naţionale, astfel încât evenimentele propuse să se ridice la nivelul importanţei Marii Uniri pentru destinul românilor", precizează reprezentanţii MŢC.

La solicitarea Departamentului Centenar din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Muzeul, în colaborare cu ceilalţi parteneri locali, a depus spre finanţare un proiect cu două evenimente majore pentru care a solicitat suma de 100.000 lei. Primul dintre ele este expoziţia "12 octombrie 1918 – 20 aprilie 1919. Bihorul… la spargerea lumii" (60.000 lei), iar cel de-al doilea o conferinţă ştiinţifică internaţională urmată de publicarea volumului cuprinzând lucrările conferinţei (40.000 lei).