Pentru prima oară după 7 ani, o firmă străină vine la Oradea să recruteze angajaţi, prin intermediul Eures Internaţional, un serviciu public care mediază gratuit relaţiile între angajatori şi posibili angajaţi în întreaga Uniune Europeană. În România, birourile Eures funcţionează în cadrul Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. "Nu ştiu de ce nu au mai avut loc selecţii Eures în ultimii ani. Cert este că acum am reuşit să organizăm o astfel de selecţie pentru un angajator din Danemarca", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.

Reprezentanţii firmei Duborg Jordbaer vor fi prezenţi la Oradea pe 14 februarie, cu o ofertă de 135 de locuri de muncă la cules de căpşuni şi mazăre într-o fermă ecologică din Danermarca.

Joburile sunt sezoniere, de circa 6-7 săptămâni, iar plata se va face pe kilogram, un kilogram cules asigurând muncitorului circa un euro. Căpşunarii vor lucra 6 zile pe săptămână, în medie 25-30 de ore pe săptămână, şi vor avea cazarea asigurată de angajator.

Cei care îşi doresc acest loc de muncă trebuie să trimită un CV în limba engleză angajatorului, dar şi să completeze un formular de înscriere de pe site-ul fermei. Consiliere şi ajutor în acest sens primesc chiar de la biroul Eures al AJOFM Bihor, cu condiţia să se adreseze acestui birou până la finalul lunii ianuarie. "Noi am început să luăm legătura cu şomerii din baza de date, ca să-i informăm, să-i ajutăm. Preselecţia se va face de angajator", a precizat Bekesi. Astfel, doar cei aleşi vor participa, efectiv, la selecţia de la Oradea. De asemenea, pretendenţii la joburi trebuie să aibă cel puţin 18 ani şi cunoştinţe minime de limba engleză.

Şomerii bihoreni trebuie să ştie că orice selecţie realizată prin intermediul Eures este gratuită şi naţională, astfel că la selecţia de la Oradea vor putea participa pretendenţi din toată ţara.