Calitatea aerului şi a apei din Bihor lasă de dorit, la fel cum nici deşeurile din judeţ nu sunt adunate corespunzător. Acestea sunt principalele probleme de mediu identificate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care a lansat în dezbatere publică Planul Local de Acţiune pentru Mediu. Documentul cuprinde o serie de măsuri pe care bihorenii vor trebuie să le respecte, astfel încât Bihorul să fie un judeţ mai puţin poluat.

Pentru un aer mai curat, planul prevede monitorizarea continuă a imisiilor din traficul rutier, reabilitarea infrastructurii stradale, dar şi modernizarea sistemului de semaforizare astfel încât maşinile să circule fluent. APM Bihor le cere primăriilor de oraşe şi să-şi construiască şosele de centură, dar şi să planteze perdele vegetale.

Agenţia mai pretinde Primăriei Oradea să extindă sistemul centralizat de încălzire din oraş, astfel încât poluarea atmosferică cauzată de utilizarea combustibililor fosili să fie cât mai redusă.

În privinţa calităţii apelor din Bihor, APM Bihor vrea extinderea reţelelor de apă şi canalizare în întreg judeţul, dar şi realizarea de staţii de tratare a apelor în judeţ.

Pentru gestionarea corespunzătoare a deşeurilor, planul prevede extinderea sistemului de colectare a deşeurilor în judeţ şi implementarea serviciului de colectare selectivă în toate localităţile. Totodată, APM Bihor cere valorificarea deşeurilor din construcţii şi demolări la modernizarea şoselelor.

O altă acţiune pe care specialiştii APM Bihor o vor îndeplinită este ecologizarea haldelor de zgură ale celor două CET-uri din Oradea.

Planul de mediu mai prevede implementarea de proiecte în ariile protejate naturale din Bihor, creşterea suprafeţelor de spaţii verzi, promovarea transportului ecologic, amenajări de piste de biciclete ori promovarea unui stil de viaţă sănătos.  

APM Bihor a întocmit proiectul de plan de mediu împreună cu autorităţi publice locale, ONG-uri, servicii deconcentrate, Facultatea de Protecţia Mediului Oradea şi agenţi economici. Documentul poate fi consultat şi pe site-ul Agenţiei, iar cei interesaţi pot face observaţii sau aduce completă până la data de 25 martie, la adresa de e-mail loredana.tirt@apmbh.anpm.ro  sau la numărul de fax 0259/406.588.

Varianta finală a documentului va fi supusă aprobării Consiliului Judeţean Bihor.