Devenită deja o tradiţie, campania de voluntariat "Let's Do It, Romania", care presupune curăţarea întregii ţări de gunoaie, îşi schimbă puţin regulile. Mai precis, nu se mai ţine în ultimul weekend din septembrie, ci, aliniindu-se la restul ţărilor care organizează acest eveniment, va avea loc pe 12 mai.

"Proiectul e mai amplu în acest an. Pe 12 mai ne propunem să facem curăţenie în minim trei zone din Bihor, în funcţie de resursele pe care le vom avea, iar până pe 24 septembrie le vom monitoriza şi ne vom asigura că vor rămâne curate", a explicat pentru BIHOREANUL Simona Bandula, membru în echipa bihoreană de organizare a evenimentului. Zonele în care se va face curăţenie vor fi propuse şi votate de bihoreni în perioada 9-23 aprilie.

Până la marea curăţenie, însă, e nevoie ca voluntarii să se implice în realizarea Hărţii Deşeurilor, adică să identifice mormanele de gunoaie din zonele publice din Bihor şi să le carteze pe site-ul evenimentului, www.letsdoitromania.ro, la secţiunea "Încarcă un morman nou".

"Cartarea se realizează astfel: voluntarii merg pe teren si identifică mormanele de gunoaie din zonele alese, cu ajutorul GPS-ului. Pentru aceasta, ei vor completa o fişă de morman, cu detalii relevante pentru ziua de curăţenie: ce tipuri de deşeuri se află în compoziţia mormanului, în ce volum, dacă exista elemente de dificultate în acces sau transportul deşeurilor, precum şi descrierea cât mai completă a punctelor de reper şi a modului în care se face accesul. La final, voluntarii introduc datele pentru fiecare morman cartat pe harta online, furnizând toate detaliile din fişa de morman", precizează Simona Bandula.

În afară de modalitatea clasică de cartare, voluntarii pot utiliza şi aplicaţii pe mobil pentru a carta în timp real. În acest moment, este disponibilă aplicaţia gratuită pentru iPhone, urmând să fie finalizată şi aplicaţia pentru sistemul Android.

Totodată, echipa de organizare din Bihor are nevoie şi de specialişti dornici să se implice voluntar în organizare, domeniile în care se caută organizatori fiind comunicare, logistică, IT, fundraising, resure umane. "Cerinţele esenţiale sunt: proactivitate, disponibilitate şi implicare. Toţi cei care doresc să facă parte din echipa de organizare a celui mai mare proiect de voluntariat din ţară sunt rugaţi să viziteze site-ul proiectului şi să trimită un CV la adresa bihor@letsdoitromania.ro", mai spune Bandula.