"Glasul pământului: Ţara spune NU gazelor de şist" este motto-ul cu care pe 6 aprilie vor ieşi în stradă români din peste 60 de localităţi din ţară şi din străinătate. Printe metropolele în care vor avea loc astfel de manifestări se numără Berlin, Bruxelles, Londra, Paris, Praga, Roma, Viena, Munchen, Milano sau Torino.

Fundaţia Academia Civică Bihor îi invită şi pe bihoreni să se alăture mitingului naţional, participând la protestul ce va începe de la ora 15, în Piaţa Unirii din Oradea, la statuia lui Mihai Viteazu. Protestul va include un marş până la Prefectură, a cărui bună desfăşurare va fi asigurată de forţele de ordine, adunarea fiind notificată autorităţilor conform legilor în vigoare.

La miting vor participa şi artişti bihoreni care sprijină cauza apărării sănătăţii oamenilor, pământului, apelor şi aerului în România. Printre aceştia se numără şi membrii Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, respectiv interpreţii Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Viorica Marc Bulzan, Ciprian Zopota şi Daniela Blidar, care vor şi cânta.

"În cadrul acestei manifestări cetăţenii români, indiferent de etnie sau de confesiune, de la oraşe şi sate, vor spune nu exploatării gazelor şi ţiţeiului de şist prin metoda fracturării hidraulice. Menţionăm că jumătate din suprafaţa judeţului Bihor, de la munţi şi până la graniţă, este cuprinsă în patru perimetre de prospectare şi exploatare a hidrocarburilor, denumite după localităţi din centrul lor EX-1 Voivozi, EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix şi EX-4 Tulca. Toate firmele care au primit licenţele de exploatare şi-au specificat "dorinţa de a explora gaze neconvenţionale" (gaze de şist), după cum confirmă directorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale într-o scrisoare către primul ministru", arată Academia Civică.

Singura metodă prin care se pot exploata în prezent aceste hidrocarburi este fracturarea hidraulică, considerată foarte periculoasă pentru mediu şi om, ducând la infestarea solului, apelor şi aerului cu gaze, substanţe toxice din lichidul de fracturare, precum şi substanţe radioactive aduse la suprafaţă prin fisurile provocate în straturile de rocă.

"Acestea pun în pericol sănătatea oamenilor şi a celorlalte vieţuitoare şi compromit şansele unei dezvoltări durabile, afectând, de exemplu în Bihor, agricultura, creşterea animalelor şi turismul. De aceea bihorenii, împreună cu restul ţării, resping aceste proiecte nocive, cerând să fie lăsaţi să trăiască şi să muncească într-un mediu curat", se mai arată în informarea fundaţiei.

Drept urmare, protestatarii vor cere interzicerea prin lege a fracturării hidraulice, anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare pentru gazele de şist, respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional.