Mitul ardeleanului cumpărat şi cel al bucureşteanului bogat are tot mai puţină susţinere în realitate. Potrivit capital.ro, care invocă statistici ale Băncii Naţionale a României, bihorenii deschideau la sfârşitul lunii iunie topul restanţierilor către bănci, cu un procent de 25% din credite care au o întârziere la plată de cel puţin o zi. Practic, tot al patrulea bihorean care şi-a scos un credit uită să îşi plătească rata la timp.

În schimb, cele mai mari întârzieri şi cele mai mari sume datorate se înregistrează în Bucureşti, unde valoarea restanţelor a ajuns în vară la 2 miliarde lei. De altfel, capitala are cel mai mare nivel al creditării, de peste zece ori mai mare decât în orice altă zonă.

La creionarea acestor statistici, BNR a inclus la credite restante împrumuturile care au întârzieri la plată mai mari de o zi şi a luat în calcul doar suma împrumutată, fără dobânzile şi penalităţile de întârziere percepute de bancă.

La jumătatea lunii octombrie, BNR a stabilit noile grade de îndatorare pentru persoanele fizice, care au ca scop evitarea unui nou val de credite neperformante.

În cazul împrumuturilor în lei, gradul maxim de îndatorare va fi de 40%, în timp ce pentru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru creditele ipotecare, cât şi pentru cele de consum.