Platoul din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic s-a umplut de bihoreni din zona Popeştiului, sâmbătă la prânz. În organizarea primarului din Popeşti, Dorin Curtean, oamenii au venit la Oradea cu 5 autocare şi zeci de maşini, ca să-şi arate nemulţumirea faţă de liderii locali şi naţionali ai Partidului Poporului Dan Diaconescu, organizaţie din care şi Curtean face parte. Supărarea oamenilor a pornit de la faptul că, la sfârşitul lunii octombrie, doi consilieri locali PPDD din Popeşti, Pityu Bencic şi Mihai Holohoş, au fost daţi afară din partid, spun ei, fără explicaţii.

Oameni simpli de la sate, adolescenţi şi bătrâni deopotrivă, 500 la număr după estimările jandarmilor, protestatarii au avut steaguri româneşti şi bannere prin care cereau demisia deputatului PPDD de Bihor Ioan Hulea, totodată lider al organizaţiei locale a partidului, după ce fostul şef Ioan Lascău a fost încarcerat. "Domnule Hulea, unde sunt cotizaţiile noastre?", "Domnule Petruţ Gavril, ocupaţi locul altora în Consiliul Judeţean!" ori "Domnu' Dan, unde ne e tractoru'?" au fost câteva din mesajele afişate de protestatari pe bannere.

În faţa mulţumii, pe o scenă dotată cu sistem audio, le-au vorbit oamenilor primarul Curtean, foştii consilieri locali PPDD din Popeşti, dar şi alţi susţinători din comunele vecine. Cu toţii au transmis aceleaşi doleanţe: demisia actualilor lideri ai partidului, ba chiar scoaterea lui în afara legii. "Acest partid nu-şi respectă statutul! Un partid care nu-şi respectă statutul trebuie scos în afara legii", a explicat Curtean. Printre discursurile oficialilor, protestatarii au strigat "Nesimţiţii!", "Mincinoşii!" ori "Demisia!". În acelaşi timp, oamenii n-au contenit să-l aplaude pe primarul lor, ba chiar să strige, ca în campania electorală, "Dorin Curtean primar!".

Precum un adevărat spectacol marca OTV, mitingul nu putea să se încheie altfel decât cu muzică. Tânărul folclorist Claudiu Borza a urcat pe scenă şi a cântat imnul pe care l-a compus special pentru mitingul anti-PPDD. "Aţi minţit poporul cu televizorul, / Aţi minţit poporul că le daţi tractorul! / Aţi minţit oamenii buni / Numai cu promisiuni / Nu v-aţi ţinut de cuvânt / Aţi minţit şi doar atât", au fost versurile care au răsunat din centrul Oradiei.

În timp ce protestatarii au încercat să ţină pasul cântecului, citind versurile de pe foi primite anterior, organizatorii s-au străduit şi să lase o impresie "curată" a mitingului, ascunzându-l pe unul dintre protestari, care băuse peste măsură şi abia se ţinea pe picioare.

Primarul Dorin Curtea a precizat pentru BIHOREANUL că speră că mesajul bihorenilor să fie auzit în întreaga ţară şi să audă şi de alte proteste anti-PPDD. "Ce am făcut noi azi va fi un semnal pentru toată ţara, se vor alătura şi alţii, din alte judeţe. Intenţionăm să facem un miting la Bucureşti", a declarat edilul.

Scandalul în PPDD Bihor a izbucnit în primele zile din noiembrie, când popeştenii membri ai partidului au descins la sediul organizaţiei, ca să-şi înregistreze demisiile, nemulţumiţi că Bencic şi Holohoş au fost daţi afară. Chemând şi presa locală, PPDD-iştii au acuzat conducerea judeţeană şi centrală a partidului de "dictatură" şi "totalitarism", dar şi că au încasat cotizaţiile oamenilor fără să le dea chitanţe.

Află mai multe despre scandalul din PPDD din articolele:

"La PPDD, ca la OTV: strigăte, îmbrânceli şi acuze că şefii partidului au adunat bani la negru (FOTO / VIDEO)"

"Acuzaţi de învârteli cu banii partidului şi excluderi nestatutare, şefii PPDD BIhor se apără cu minciuni"