Compartimentul de Inspecţii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a verificat, în primele 6 luni ale anului, peste 300 de agenţi economici care desfăşoară activităţi de producere, depozitare, procesare şi comercializare de produse agroalimentare, a anunţat, vineri, Nicolae Hodişan, directorul coordonator al DADR Bihor.
Potrivit bilanţului, în ceea ce priveşte respectarea standardelor de comercializare a legumelor şi fructelor proaspete în pieţe şi magazine, s-au constatat nereguli în special referitor la modul de etichetare şi de completare a documentelor de însoţire a produselor, fiind aplicate 11 amenzi în valoare totală de 11.000 lei şi 40 de sancţiuni cu avertisment.
La unităţile de procesare din industria alimentară, unde s-a verificat îndeosebi menţinerea condiţiilor care au stat la baza obţinerii licenţei de fabricare, s-au constatat abateri la 26 de agenţi economici, fiind aplicate 5 amenzi în valoare totală de 5.000 lei şi un număr de 21 de sancţiuni cu avertisment.
Descoperirea cea mai importantă a DADR, forţată de impulsul dat de prefectul Gavrilă Ghilea, este modul în care se tranzacţionează certificatele de producător. Deşi toate cele 101 primării ale judeţului au fost avertizate în scris faţă de obligaţiile ce le revin atunci când emit aceste certificate, în timpul controalelor au fost constatate 68 de situaţii de eliberări ilegale, către persoane care nu aveau dreptul să le utilizeze. De asemenea, controlul a scos la iveală modul superficial de întocmire şi eliberare a documentelor, de către primarii şi secretarii de comune.
În urma acestor constatări, DADR a sancţionat 15 falşi producători agricoli cu amenzi în valoare totală de 21.000 lei şi trei primari cu amenzi de câte 5.000 lei fiecare. „Mai important decât cuantumul sancţiunilor aplicate e faptul că autorităţile locale concură la actul de favorizare a concurenţei neloiale faţă de adevăraţii producători agricoli, favorizând totodată evaziunea fiscală, prin faptul că acei comercianţi care utilizează certificate de producător agricol nu folosesc case de marcat, deci nu plătesc taxe", atenţionează Nicolae Hodişan.
Vestea bună vine dinspre producătorii locali de băuturi, care, potrivit constatărilor DADR, nu îşi bat joc de meserie. Inspectorii compartimentului vitivinicol au prelevat 24 probe de vin din magazinele bihorene, care au fost supuse analizelor în vederea stabilirii calităţii şi autenticităţii, nefiind constatate vinuri contrafăcute. Au fost, totuşi, găsite într-un depozit 2.675 sticle de vin care prezentau sedimente, motiv pentru care au fost retrase de la comercializare şi distruse.