Judeţul Bihor este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte prezenţa la vot, potrivit primelor raportări oficiale.

Până la ora 10, în Bihor şi-au exprimat opţiunea la referendumul organizat pentru definirea familiei tradiţionale 8.150 persoane, adică 1,61% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele permanente (503.139).

Dintre aceştia, 6.958 au votat pe listele permanente, 1.191 votanţi pe liste suplimentare şi unul şi-a exprimat votul după ce a cerut urba mobilă.

La Cadea au dat pe dinafară

De-a dreptul şocant este faptul că la o secţie de votare din Bihor, cea cu numărul 189, de la Şcoala Generală din Cadea, sat aparţinător oraşului Săcueni, la ora 10 prezenţa la vot era deja de 100,10%! Asta înseamnă că în primele trei ore de când a început referendumul s-ar fi dus la vot toţi cei 932 de alegători înscrişi pe listele permanente, precum şi un votant din altă localitate, înscris pe lista suplimentară.

După o vreme s-a lămurit faptul că a fost vorba, în realitate, de o raportare eronată făcută de președintele secției de votare, Szabo Csongor. La referendum, raportările nu se fac ca la alegeri, printr-un sistem informatic, ci prin SMS-uri trimise către Birourile Electorale Județene de către președinții secțiilor din județ.

În Oradea, cea mai mare prezenţă, de 4,30%, s-a înregistrat la Secţia de la Grădiniţa cu Program Normal nr. 16, situată pe str. General Henri Berthelot.

La nivel naţional prezenţa la vot este de 0,97%. Raportările oficiale arată că până la ora 10 în toată ţara s-au prezentat la vot 177.941 alegători.

Secuii, dezinteresaţi

Cele mai mici procente de prezenţă la vot s-au înregistrat în judeţele Harghita (0,34%) şi Covasna (0,47%). O prezenţă redusă a fost înregistrată şi în judeţele Satu Mare (0,64%) şi Sibiu (0,69%).

Referendumul „pentru familie” este primul la care se aplică reguli de validare anume concepute pentru ca iniţiativa să fie adoptată. Astfel, nu mai este necesară prezența la urne a cel puțin jumătate din numărul cetăţenilor români cu drept de vot, ci a doar 30% din acest total, adică a 5.483.548 persoane.

Mai mult, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, cetăţenii români din străinătate nu mai sunt luaţi în calcul la stabilirea cvorumului.