Prefectura adresează un îndemn la solidaritate cu sinistraţii. Începând de sâmbătă, 3 iulie, şi până la sfârşitul lunii, zilnic, va fi organizată o acţiune de strângere de ajutoare pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundaţiile din ultimele zile.

Acţiunea se va desfăşura zilnic, între orele 9 şi 19. Se primesc articole electrocasnice în stare de funcţionare, alimente neperisabile în termen de valabilitate, îmbrăcăminte nedeteriorată şi igienizată - haine, pături, lenjerie de pat. Nu se primesc, în schimb, încălţăminte. „Bunurile donate vor fi recepţionate numai în situaţia în care vor fi împachetate pe categorii de produse în saci de plastic sau de polietilenă, precum şi în cutii de carton. Toate acestea vor fi sigilate. Bunurile care nu vor respecta aceste condiţii vor fi returnate către donator", se arată în comunicatul Prefecturii.

Centrele în care vor fi colectate ajutoarele sunt:

- Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea - Str. Avram Iancu 9, Oradea
- Staţia de Pompieri Aleşd, - Str. Oborului 27, Aleşd
- Detaşamentul de Pompieri Marghita - str. Liliacului 22, Marghita
- Staţia de Pompieri Săcuieni - Str. Iriny Janos 6, Săcuieni
- Staţia de Pompieri Valea lui Mihai - Str. Hunyadi Matyas 43, Valea lui Mihai
- Detaşamentul de Pompieri Salonta - Str. Aradului 39, Salonta
- Detaşamentul de pompieri Beiuş - Str. Samuil Vulcan 17, Beiuş
- Staţia de pompieri Ştei - Str. 13 septembrie 2, Ştei.

Pe de altă parte, şi asociaţia Habitat pentru Umanitate a anunţat lansarea unei campanii umanitare, desfăşurate în perioada iulie - octombrie 2010. „Intenţia Habitat for Humanity este de a interveni sustenabil pe termen mediu prin reconstrucții, reabilitări, renovări de locuințe pentru un număr de peste 400 de familii sărace din localităţile afectate, precum și consiliere, asistență tehnică, suport în coordonarea reconstrucției, gestionarea și distribuirea de materiale și unelte de construcții pentru alte circa 3.000 de familii", se arată într-o informare din partea organizaţiei.

"Proiectul de reconstrucţie se va derula pe parcursul a 6 luni, când avem încrederea că familiile pe care le vom ajuta vor regăsi speranţa şi căldura unei locuințe sigure. Împreună putem reconstrui comunităţi distruse, iar copiilor le putem reda şansa de a merge de la şcoală, acasă", a precizat Mihai Grigorean, Directorul Programului de Răspuns la Dezastre, HFH România.

Fondurile necesare pentru intervenţiile preconizate se ridică la circa 2,5 milioane de euro.

Habitat for Humanity România a deschis şi un cont special pentru cei afectaţi de inundaţii. Doritorii pot dona diverse sume prin transfer bancar, în contul Habitat for Humanity România, C.U.I. 15391896, Beiuş, Bihor, România, în Fondul special de răspuns la dezastre - IBAN: RO30 ABNA 0500 2641 0038 6614,
pentru donaţii în RON, EUR sau USD, deschis la RBS Bank, Oradea, sau online, pe siteul www.habitat.ro (tranzacţie securizată).

Totodată, orice ajutor este binevenit: Cei care au posibilitatea pot pune la dispoziţia fundaţiei materiale de construcţie, închirierea gratuită de vehicule de transport marfă, servicii gratuite de cazare, masă sau transport pentru voluntari, dar pot face şi voluntariat corporatist sau individual la reconstrucţia locuinţelor afectate.

În urma ultimelor rapoarte oficiale emise de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Administraţiei şi Internelor, efectele dezastruoase ale inundațiilor în 22 județe din țară sunt: 22 persoane decedate, 246 de locuinţe complet distruse de ape, 4.500 de locuințe inundate și 12.500 de persoane evacuate în timp ce codul de ploi masive și inundații este menținut în continuare.