Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, împreună cu ONG-urile Academia Civică Bihor, Ecotop şi Asociaţia Gata Oricând, organizează duminică, la Oradea, un miting de solidaritate cu Roşia Montană. Evenimentul va avea loc de la ora 17, în Parcul Traian.

"La manifestaţie se va cere oprirea proiectului de exploatare cu cianuri a aurului şi a celorlalte metale preţioase de la Roşia Montană şi retragerea legii speciale elaborate de guvern pentru Roşia Montană Gold Corporation, care, aşa cum a arătat şi avizul negativ al Ministerului Justiţiei, încalcă mai multe legi constituţionale, cum ar fi cele ale proprietăţii, ale protecţiei patrimoniului cultural şi ale protecţiei mediului", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Tot duminică, un grup de membri ai Academiei Civice va duce mesajul de solidaritate al bihorenilor la Marea Adunare şi Marşul pentru Roşia Montană de la Cluj. De altfel, în aceeaşi zi vor avea loc manifestaţii de solidaritate cu Roşia Montană în zeci de oraşe din România şi din străinătate.

Convinşi că problemele sociale din Roşia Montană trebuie rezolvate printr-o dezvoltare durabilă şi multilaterală a economiei din zonă, nu prin declararea localităţii ca zonă monoindustrială, ecologiştii orădeni spun că nu se împotrivesc continuării mineritului în Roşia Montană. Ei sunt opozanţi ai exploatării cu cianuri, care ar rade de pe faţa pământului "sute de gospodării, patru munţi, şapte biserici şi mai multe monumente istorice", toate acestea fiind înlocuite cu "un crater de peste 2.000 de hectare, vizibil de pe lună, şi cu un lac de cianuri periculoase, care va afecta negativ viaţa a peste 6.000 de oameni şi 27 de arii naturale protejate".

În aceste condiţii, ecologiştii îi invită pe bihoreni la miting pentru a arăta că nu sunt de acord cu "vânzarea de ţară, cu distrugerea mediului şi cu încălcarea legii".

Sâmbătă, şi beiuşenii sunt invitaţi la un protest împotriva exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană, care va începe de la ora 11, în Parcul Central.

Duminica trecută, la Oradea a avut loc prima manifestaţie de susţinere a Roşiei Montane. În Piaţa Unirii din centrul oraşului, peste 100 de orădeni s-au adunat pentru un scurt flash-mob. Ei au fost îmbrăcaţi în tricouri roşii şi verzi, pentru a contura forma frunzei simbol a campaniei "Salvaţi Roşia Montană" şi au cântat imnul României.