Peste 50 de orădeni au fost prezenţi, miercuri, în Cetatea Oradea, pentru a lua parte la lansarea cărţii "Românii bihoreni în Primul Război Mondial", scrisă de Cristian Apati şi împărţită în trei volume.

Acestea conţin liste cu bihorenii care au plecat pe front în Marele Război şi detalii despre satele natale ale acestora, decoraţiile primite, dar şi felul în care şi-au pierdut viaţa.

Pe lângă autor, la eveniment au mai vorbit profesorii universitari Mihai Drecin şi Sorin Şipoş, precum şi directorul adjunct al Muzeului Oraşului Oradea, Ioan Ciorba.

"Românii bihoreni din Primul Război Mondial" este împărţită în trei volume pentru că are peste 1.500 de pagini şi, altfel, ar fi fost mult prea voluminoasă. Aceasta este de fapt o carte-document sau "tablou nominal", aşa cum îl denumeşte autorul, ce reuneşte toate cercetările lui Cristian Apati - angajat al Arhivelor Naţionale din Serviciul Judeţean Bihor - despre combatanţii bihoreni. 

Izvoarele istorice despre bihorenii din Primul Război Mondial au luat naştere la iniţiativa Asociaţiei Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român, în anii 1921-1922, la scurtă vreme după încheierea conflictului, fapt care sporeşte valoarea lor istorico-documentară. "Cel mai probabil acestea au fost scrise de preoţii din sat sau învăţători, fiindcă ei erau cei mai importanţi oameni ai satului", a explicat Mihai Drecin.

Cele 420 de sate bihorene de la acea vreme au fost ordonate alfabetic pentru a le fi uşor curioşilor să îşi identifice strămoşii. "Românii bihoreni în Primul Război Mondial" conţine numele şi prenumele bravilor săteni, locul naşterii, ocupaţia civilă, gradul, decoraţiile primite, dacă au luat parte la război ca soldaţi pe front sau în serviciile auxiliare, ori au fost mobilizaţi pe loc, dacă au fost arestaţi sau internaţi, dacă au fost refugiaţi, dacă au murit pe câmpul de luptă, în temniţă, în pribegie, în spital sau în urma bolilor sau rănilor, dacă s-au întors acasă invalizi, răniţi, bolnavi sau deplini sănătoşi, dacă au dispărut şi dacă în urma lor au rămas văduve sau orfani.

"Vreau să îmi cer scuze celor care îşi vor găsi numele strămoşilor scris greşit sau lipsa lor din listă. Din cauza scrisului ilizibil mi-a fost imposibil să colectez unele informaţii", a ţinut să precizeze Apati.

Printre curioşii prezenţi la lansare s-a numărat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care l-a felicitat pe Apati pentru iniţiativă.

Tipărirea cărţii în 300 de exemplare a fost finanţată integral de Primăria Oradea. Datorită acestui fapt, cei prezenţi au putut să intre în posesia cărţii gratuit. "Anul viitor vom avea avea o altă lansare a cărţii care va fi retipărită de Muzeul Ţării Crişurilor şi orice curios va putea să o achiziţioneze", a explicat Mircea Oaie, directorul de achiziţii publice din Primăria Oradea. 

Cartea "Românii bihoreni în Primul Război Mondial" va fi distribuită şi bibliotecilor din judeţ şi primăriilor localităţilor.