În acest sfârşit de săptămână, comuna Roşia va fi gazda primei ediţii a festivalului local "Straiţa plină". Vreme de două zile, orice bihorean poate participa la o serie de evenimente, spectacole folclorice şi îşi va putea umple straiţele la târgul de produse agricole şi meşteşugăreşti ce va avea loc în centrul localităţii Roşia.

Festivalul debutează sâmbătă, 27 octombrie, începând de la ora 11, la Biblioteca din sat, unde va avea loc deschiderea oficială a punctului Biblionet din Roşia. De la ora 15, Căminul Cultural al comunei va găzdui o masă rotundă la care producătorii din zonă îşi propun să găsească soluţii pentru consolidarea unui brand economic al zonei, ce va purta, cu mândrie, marca "Produs în Pădurea Craiului".

O oră mai târziu, tot la Căminul Cultural din Roşia, organizatorii, împreună cu autorităţile locale şi cu o serie de invitaţi, vor căuta să identifice modalităţile în care proiectul "Straiţa plină" poate fi dezvoltat în viitor. De la ora 16:30, lor li se vor alătura şi reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale care urmează să prezinte modele de bune practici în dezvoltarea şi promovarea unor evenimente similare tânărului festival.

La lăsatul serii, începând cu ora 18:30, cei prezenţi la târg vor putea petrece cu Ansamblul Codrenii Bihorului.

Cea de a doua zi a festivalului "Straiţa plină", duminică, va fi o adevărată zi de târg. Începând cu ora 11, în centrul comunei Roşia, se va deschide piaţa de produse locale. La 13:30, în Căminul Cultural, va avea loc tombola festivalului, eveniment înzestrat cu delicioase şi consistente premii. Iar de la ora 14, tot la Căminul Cultural, Ansamblul Codrenii Bihorului şi invitaţii săi vor susţine un amplu program folcloric.

Un aspect inedit al festivalului este că aceia care vor duce o carte pe care să o doneze bibliotecii comunei vor fi recompensaţi de ţăranii din Roşia cu bunătăţi.

Organizatorii primei ediţii a târgului "Straiţa plină" sunt Primăria Comunei Roşia, Asociaţia Orizont Verde, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia ARIN, Asociaţia Roşia Bihoreană, Fondul pentru Dezvoltarea Euroregiunii Carpatice şi Asociaţia "Ulpianum" Oradea.