De câţiva ani încoace colind Bihorul în sus şi în jos în încercarea de a descoperi şi înţelege mai în profunzime locurile, oamenii şi obiceiurile, pentru ca mai apoi să transmit toate acestea mai departe, cu speranţa că îi voi putea convinge şi pe alţii să îl descopere. Bihorean fiind, credeam că îmi cunosc judeţul foarte bine.

Am fost însă surprins să constat cât de mult m-am înşelat. Ştiam că e un judeţ frumos, cu bogăţii extraordinare, de la ape termale, la munţi şi peşteri de poveste. Însă ce am descoperit e fascinant. Bihorul este un tărâm binecuvântat, locurile sunt absolut excepţionale, obiceiurile sunt pline de viaţă, bucatele - un răsfăţ, iar oamenii sunt leac pentru suflet.

Toate acestea, puse cap la cap, reprezintă o comoară care merită arătată şi altora, mai ales că bihorenii sunt mereu bucuroşi de oaspeţi. Cred cu tărie că avem cu ce să ne mândrim şi că putem dezvolta un turism în armonie cu natura, aşa cum trăiesc şi oamenii locului, şi care pe deasupra să fie sustenabil economic, cultural şi social.

Am văzut cum se nasc şi se dezvoltă în acest segment afaceri locale care pot fi date drept exemplu şi am fost mândru să constat că bihorenii sunt preocupaţi să ofere servicii de calitate şi că ştiu să îşi promoveze şi locurile, şi higheghea cu goarnă, şi pălinca de prune. E drept că încă suferim la partea de infrastructură, avem locuri extraordinare şi de multe ori drumuri proaste până acolo, dar nu pot să nu observ că şi aici se fac eforturi pentru a le îmbunătăţi.

Bihorul are multe de oferit, experienţe greu de uitat, care pot să îi convingă pe oameni să se întoarcă, din nou şi din nou. Sunt convins că în viitor turismul va avea o contribuţie însemnată în economia locală şi mai cred că fiecare bihorean este o rotiţă însemnată a tot ceea ce reprezintă turismul în Bihor, fie că ei înşişi sunt călători prin Bihor, că sunt gazde, ori pur şi simplu că îi ajută pe turişti să ajungă într-un loc sau altul.

Şerban Morcan
Director Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, CJ Bihor