"Venim cu un suflu nou" e o sintagmă favorită a vechilor partide care, deşi promit o altă abordare, campanie după campanie, se încăpăţânează, cu mici excepţii, să propună mereu aceleaşi chipuri în Parlamentul României. De 30 de ani. În acelaşi timp, folosind Revoluţia drept un "moment 0" al vieţii politice, o mulţime de politicieni "versaţi" vorbesc despre schimbare, cu toate că reprezintă de multe ori opţiuni ale trecutului şi, în anumite cazuri, însuşi trecutul, prin legăturile lor fie cu Securitatea fie chiar şi cu regimul ceauşist.

Avem acum astfel ocazia de a produce o schimbare reală în acest sens, una mai mult decât simbolică. Bihorul are ocazia de a alege, pentru prima data în Parlamentul României, un om care s-a născut într-o altă generaţie. Un om care nu doar că nu are cum să aibă vreo legătură cu sistemul de foarte tristă amintire, dar care a respirat doar aerul democraţiei şi care, prin urmare, şi-a format un alt set de valori. Un om cu o viziune modernă, care a ales să se implice politic pentru a reprezenta vocea unor noi generaţii. Iar Bihorul merită acest lucru. Din plin. Adela Lile are 30 de ani, este arhitect şi candidează acum pentru Camera Deputaţilor pe poziţia a doua, din partea Alianţei USR PLUS:

"M-am născut odată cu democraţia, în Oradea, oraşul în care mi-am petrecut cea mai mare parte a vieţii. Aici am copilărit, aici am absolvit liceul şi tot aici m-am întors în 2015 pentru a-mi practica meseria de architect, după finalizarea studiilor în Cluj Napoca. Nu m-am gândit vreodată că voi intra în politică. Au existat însă câteva momente de-a lungul ultimilor ani care m-au determinat să fac acest pas, fără vreun interes personal, ci doar din dorinţa de a contribui la modernizarea ţării, astfel încât să nu fiu nevoită să o părăsesc, aşa cum au făcut mulţi din generaţia mea. Fac parte dintr-o generaţie care alege de cele mai multe ori să ia calea vestului Europei sau a marilor centre universitare din România după finalizarea studiilor. Puţini rămân acasă, în Bihor şi din păcate şi mai puţini se întorc aici după ce îşi încheie studiile.

Sunt o tânără care, încă din liceu, a participat la schimburi de experienţă cu şcoli din alte ţări ale Uniunii Europene, care a făcut practică în fiecare vară în perioada studenţiei, care după absolvire a început să muncească pe salariul minim, o tânără care şi-a făcut o firmă, a trăit şi muncit câteva luni şi în străinătate, la Parlamentul European. Ca mine este o generaţie întreagă, o generaţie care nu se mai simte reprezentată de vechea clasă politică şi de care politicienii se preocupă superficial. Este timpul pentru o schimbare, aşa că vă adresez întrebarea: Cum ar fi ca bihorenii să fie reprezentaţi pentru prima dată şi de un parlamentar născut după Revoluţie?"

Alături de restul echipei de candidaţi USR PLUS Bihor pentru Parlamentul României, Adela are o viziune clară, dar şi proiecte atent gândite, menite să fie implementate responsabil şi să ajute o generaţie care a fost până acum pe nedrept trecută în plan secund. Ne dorim astfel o Românie cu şi pentru tineri ACUM, o Românie în care aceştia sunt implicaţi şi susţinuţi să îşi împlinească aspiraţiile aici, în care ei pot deveni arhitecţii propriilor vieţi şi în care pot contribui la dezvoltarea comunităţii din care fac parte:

SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT TREBUIE ADAPTAT RITMULUI ALERT AL SCHIMBĂRII DE PE PIAŢA MUNCII

Educaţia şi cercetarea trebuie să devină motoare principale ale dezvoltării durabile, în strânsă legătură cu o societate şi economie puternică. Formarea profesională trebuie să fie aliniată cu mediul economic. Vrem să consolidăm serviciile de consiliere şi orientare şcolară şi profesională pe perioada claselor a IX-a şi a X-a, astfel încât elevii să fie sprijiniţi să îşi descopere aptitudinile şi să cunoască piaţa muncii. Schimbarea tehnologică se produce extrem de repede, iar creativitatea, originalitatea, gândirea critică sau capacitatea de a rezolva probleme complexe sunt competenţe tot mai valoroase. Sistemul de învăţământ trebuie să se adapteze ritmului alert al schimbării de pe piaţa muncii. Ca un exemplu, sălile de clasă au aceeaşi organizare spaţială ca în secolele XIX-XX (păstrată cu sfinţenie indiferent de materia predată), când aşezarea în bănci individuale aliniate era perfect adaptată cerinţei de pe piaţa muncii, respectiv lucrului în fabrică. Acum, cu toate că suntem nevoiţi să lucrăm în echipă, şcoala nu ne dezvoltă această aptitudine. Este cert faptul că trebuie să facem investiții în educație, calificare și recalificare, în formarea pe tot parcursul vieții, în impulsionarea învățământului profesional și tehnic și a formei de învățământ dual în special, dar şi să susținem educația antreprenorială și financiară.

MEDIUL RURAL POATE DEVENI ATRACTIV PENTRU TINERI

Pentru a creşte atractivitatea mediului rural, vrem să reintroducem învăţământul profesional pentru diferite meserii (agricultură, horticultură, zootehnie, mecanica utilajelor agricole, etc.) şi asigurarea practicii în ferme. Mai mult decât atât, vom înfiinţa Centre Regionale de Excelență pentru pregătirea profesională agricolă după modelul "firmelor de exercițiu" pentru pregătirea tinerilor de vârstă școlară, prin schimbarea paradigmei privind învățământul profesional agricol, respectiv pregătirea tânărului pentru a deveni fermier în propria fermă și nu doar personal pregătit profesional pentru a deveni salariat într-o fermă. Pentru a creşte numărul de tineri implicaţi în agricultură ne propunem să menţinem dar şi să creştem actualul sprijin financiar prin Politica Agricolă Comună (până la 100.000 euro).

VREM SĂ REDUCEM IMPOZITAREA MUNCII ŞI SĂ STIMULĂM ANTREPRENORIATUL

Trecând de la zona de educaţie şi formare profesională în zona de încadrare în muncă a tinerilor (care de obicei intră pe piaţa muncii cu salarii mici), ne luăm angajamentul de reducere a impozitării muncii. Dintr-un salariu, statul ia aproximativ tot atât cât încasează și salariatul care muncește. Avem una dintre cele mai mari taxări pe muncă din UE şi cel mai crescut nivel de sărăcie în muncă. Practic, cu toate că muncim şi suntem remuneraţi pentru munca noastră, ne acoperim cu greu nevoile de bază. De aceea vom reduce impozitarea muncii preponderent pentru românii care lucrează pe salarii mici prin a institui treptat regula că doar partea din salariu care depăşeşte un salariu minim este impozitată.

TINERII DIN DIASPORA TREBUIE SĂ REVINĂ ACASĂ!

Ne-am gândit şi la măsuri care să atragă tinerii (şi nu numai) din diaspora înapoi acasă, precum crearea prin lege al unui "Departament pentru Revenire" ce va gestiona pașii administrativi pentru reîntoarcerea românilor din diaspora, de la obținerea de acte, informații utile, pregătirea de investiții şi până la înregistrarea a copiilor în sistemul de învățământ şi aşa mai departe. Ne-am gândit desigur şi la pasul reintegrării propriu zise, prin suportul sau consilierea în vederea găsirii unui loc de muncă sau a deschiderii unei afaceri. De asemenea, vom extinde și lansa noi programe de tip "Diaspora Start-up" sau "Diaspora se Întoarce", care să ofere pachete integrate de consultanță și asistență financiară folosind fonduri europene pentru antreprenorii români care decid să revină și să investească în țară, prin proceduri simplificate.

Generaţia tânără e viitorul acestei ţări, motiv pentru care e firesc să ne propunem să-i fim alături, stimulând-o pentru a-şi atinge potenţialul pe care îl aşteptăm cu toţii. Nu peste alţi 30 de ani însă, ci chiar de acum. Cum poţi contribui şi tu? Alegând oameni noi, profesionişti şi altruişti, care să se asigure de faptul că "schimbare" nu mai reprezintă doar un slogan. România merită acest lucru. Bihorul merită acest lucru. Pe 6 decembrie.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE  (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS"), Cod unic de identificare 11200033