Bihorenii vor putea afla, miercuri, dacă frecvența și cantitatea de alcool pe care o consumă este nocivă pentru ei. Curioşii pot veni în mai multe centre de testare din judeţ, unde vor completa un chestionar rapid, cu zece întrebări, care vor fi apoi interpretate de specialiști.

Proiectul se derulează cu ocazia Zilei Naţionale a Testării Consumului Personal de Alcool, iar organizatorii sunt ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor), INSP (Institutul Naţional de Sănătate Publică) şi Direcţia de Sănătate Publică.

Centrele de testare se află în oraşele importante din judeţ şi anume, anume la Spitalul Clinic de Urgenţă Avram Iancu din Oradea, Spitalul Judeţean din Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, Spitalul Municipal din Salonta şi la DSP, în Oradea la sediul central, respectiv în cele două puncte de lucru din Beiuş şi Marghita.

"Îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvenţă, să afle ce scor obţin, pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a afla din timp dacă se află sau nu într-o categorie de risc şi pentru a beneficia de informaţii suplimentare despre cum să îşi protejeze sănătatea", a spus directorul ştiinţific al ALIAT, Eugen Hriscu.

Chestionarul AUDIT a fost creat de Organizaţia Mondială a Sănătătţii (OMS) şi este utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai credibil instrument prin care se poate diagnostica timpuriu consumul riscant de alcool.

Harta locaţiilor în care vor avea loc testările se pot schimba, acestea fiind publicate pe site-ul www.ziuaaudit.ro.

Evenimentul este derulat în cadrul campaniei Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, care se defăşoară pe tot parcursul lunii iunie şi este organizată de Ministerul Sănătaţii.