În cadrul unei campanii naţionale organizate în colaborare cu Institutul Naţional de Hematologie şi Asociaţia React, Petrom aduce la Oradea şi la Suplacu de Barcău Centrul mobil de donaţii de sânge.

Pornind de la trista realitate că în România doar 2% dintre români donează sânge, ţara noastră aflându-se pe penultimul loc în Europa la donarea voluntară şi neremunerată, Petrom a iniţiat campania cu scopul de a încuraja donarea de sânge voluntară, adică cea în care donatorul nu primeşte nicio recompensă materială pentru gestul său.

În Bihor, centrul mobil se va opri prima oară la Suplacu de Barcău (pe strada Crinului nr. 72, la Grup Zăcăminte Suplac, între orele 9 şi 14), unde va sta de luni până miercuri, urmând ca joi să ajungă la Oradea, în Piaţa Unirii. Aici, centrul va fi la dispoziţia doritorilor până vineri inclusiv, între orele 8 şi 14.

Bihorenii care vor să doneze sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, femeile să aibă între 50 şi 100 de kilograme, iar bărbaţii între 60 şi 110, să aibă tensiunea arterială sistolică între 110 şi 180 mmHg, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau ortopedice în ultimele 6 luni, să nu fie în perioada menstruală, de sarcină sau de lăuzie, să nu fi consumat medicamente sau alcool în ultimele 48 de ore, să nu aibă sau să nu fi avut hepatită (de orice tip), TBC, HIV, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele sau miopie cu dioptrii peste minus 6, dar şi să nu fi donat sânge cu mai puţin de 72 de zile în urmă.

De asemenea, în ziua donării este obligatoriu să consumaţi cât mai multe lichide şi să luaţi o masă consistentă, cu fructe şi legume, puteţi consuma cafea, dar nu este indicat să fumaţi cu o oră înainte şi după donare, şi trebuie să vă prezentaţi la Centrul mobil cu actul de identitate.