Joi şi vineri, la Directoratul pentru Intervenţii la Dezastre Hajdu Bihar din Ungaria se desfăşoară un workshop româno-maghiar din cadrul proiectului „Prevenirea inundaţiilor şi reducerea urmărilor acestora prin fundamentarea deciziilor folosind un sistem informaţional integrat", workshop la care vor participa experţi din cadrul Direcţiei Ape Crişuri şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

„Acest proiect are ca obiectiv general creşterea siguranţei cetăţenilor judeţului Bihor în cazul producerii de inundaţii majore şi crearea premiselor armonizării sistemelor de monitorizare a inundaţiilor în euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar", a declarat directorul DA Crişuri, Dorel Dume.

Concret, proiectul vizează realizarea unui sistem informaţional care să permită autorităţilor să „culeagă" date în timp real privind nivelul apelor, lucru ce ar contribui la prevenirea inundaţiilor şi evitarea victimelor, a pagubelor sau a căilor de acces blocate. Sistemul va funcţiona de ambele părţi ale graniţei.

Scopurile workshopului din Ungaria sunt finalizarea dicţionarului bilingv româno-maghiar de termeni specifici misiunilor transfrontaliere, prezentarea activităţilor implementate în proiect şi a rezultatelor acestora către partenerii maghiari şi stabilirea agendei comune pentru workshopul final.

Proiectul transfrontalier a fost demarat în august 2008, se va încheia în februarie 2010 şi are o valoare de 806.760 euro.