Sărmăluţe, păstrăvi la grătar, brânzeturi, borcane cu miere şi dulceaţă, murături ori sucuri naturale de fructe, toate s-au găsit la târgul Straiţa Plină, organizat în comuna bihoreană Roşia, cu ocazia Zilelor Pădurii Craiului. Sute de bihoreni au trecut, duminică, pe la târg, au ascultat de îndemnul din titlul evenimentului şi au plecat acasă încărcaţi cu bunătăţuri.

La ediţia din acest an, a patra, numărul comercianţilor a fost mai mare decât în anii trecuţi, şi la fel şi cel al vizitatorilor. Organizatorii au avut şi noroc: după o săptămână ploioasă şi friguroasă, ziua de duminică a fost senină şi chiar călduţă. Totodată, aceasta a fost prima ediţie când sărbătoarea s-a întins pe durata a două zile. Sâmbătă, însă, mai puţini vizitatori au trecut pe la târg, probabil şi pentru că şi temperaturile au fost mai mici.

Delicatese "spaniolo-coleştene"

Pe lângă produsele de-ale gurii, bihorenii au putut să-şi cumpere de la târg şi vase de lut, ii ori tot felul de obiecte hand-made făcute de meşteri din Ţara Beiuşului. Bineînţeles, au fost nelipsite sticlele cu pălincă, produs tradiţional bihorean.

La standuri s-au regăsit şi reprezentanţii Asociaţiei Codru Moma, săteni din Coleşti, localitate aparţinătoare Vaşcăului, a căror poveste a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL, în urmă cu două luni. George şi Larisa Hoţopan, respectiv Quim Rueda Pilar şi soţia lui Ioana Ladar le-au vândut doritorilor nu doar gemuri de diferite fructe, slănină de mangaliţă ori caşcaval afumat, ci şi specialităţi spaniole, gătite cu materie primă din Coleşti. De altfel sâmbătă, spaniolul Quim Rueda Pilar a ţinut pentru curioşi şi ateliere de gătit, învăţându-i cum să prepare curry cu legume, fidea spaniolă ori banane fripte cu miere.

De asemenea, un stand au avut şi Andrada şi Emil Tempelean, doi tineri bihoreni care produc miere cu lavandă, dar şi felurile suveniruri branduite cu "Ţara Beiuşului". De altfel, dornici să îşi crească copilul în Ţara Beiuşului, cei doi au recondiţionat o casă moştenită de la bunici în satul Drăgoteni şi au amenajat-o în stil autentic ţărănesc.

Program pentru toţi

Pentru cei mai mici vizitatori, organizatorii au pregătit un program special. Copiii au putut participa la ateliere de pâslărit, de olărit, de ţesături cu mărgele ori de pictură tradiţională pe sticlă. Toate lecţiile au fost ţinute gratuit de meşteri bucuroşi că picii sunt interesaţi să înveţe.

Concomitent, pe dealurile din jurul comunei a avut loc un maraton de mountain bike, dedicat profesioniştilor, dar şi amatorilor ori familiilor cu copii, la care s-au înscris sute de biciclişti. Cei mai buni dintre ei au fost premiaţi, la final, de Clubul Sportiv Xterra.

Totodată, pentru iubitorii muzicii populare, programul a cuprins şi cântece şi dansuri folclorice cu mai multe ansambluri din zona Pădurii Craiului.

Târgul a fost organizat de Asociaţia Orizont Verde - Roşia, Primăria Comunei Roşia, Consiliul Judeţean Bihor, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Clubul Sportiv Xterra Oradea şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor. El face parte din proiectul "Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti", finanţat în cadrul programului Green Entrepreneurship 2.0, o iniţiativă comună a Romanian American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat.