Bihorenii care se încumetează să circule pe drumul ce urcă din Remeţi spre Coada Lacului sunt invitaţi de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius să sărbătorească sâmbătă situl Natura 2000 Valea Iadei.

Aici, ONG-ul organizează prima ediţie a Zilei Liliacului Carpatin - Ziua Ariei Protejate, o sărbătoare ce va cuprinde proiecţii de filme, degustări de produse tradiţionale şi spectacol de folclor. "Va fi un târg de produse locale cu 10 expozanţi, pentru care vom achiziţiona pavilioane, mese, scaune, ca să permanentizăm această manifestare. În timp, probabil că şi în celelalte situri vom face evenimente similare, în funcţie de reacţia comunităţilor locale", a declarat, miercuri, preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor.

Programul va începe la ora 10, cu o prezenteare a sitului şi cu degustări de produse tradiţionale din satele Bulz, Curăţele şi Remetea. Apoi, de la orele 11, 14 şi 17 vor avea loc spectacole artistice, de la orele 12, 15 şi 16 proiecţii de filme documentare. Între acestea, participanţii vor fi îndemnaţi să treacă pe la standurile expozanţilor.

Sărbătoarea se va ţine pe platoul din apropierea pensiunii Lasandra şi este cuprinsă în proiectul "Natură în, cu şi pentru comunităţi", demarat de ONG la jumătatea lunii aprilie şi care, până în septembrie, îşi propune să promoveze importanţa siturilor Natura 2000 printre comunităţile care trăiesc în aceste zone, îndeosebi în rândul elevilor. Şcolari din Oradea, Diosig, Ineu, Tinca, Bulz şi Curăţele vor deveni rangeri pentru o zi, adică vor testa aparatele de monitorizare ale custozilor Aqua Crisius şi apoi vor înfiinţa cluburi de Junior Ranger. Cei mai pricepuţi elevi rangeri vor merge, în august, în deja tradiţionala tabără Junior Ranger de la cantonul Murgaşu, de pe Valea Iadei.

În plus, în cadrul aceluiaşi proiect, Aqua Crisius va amenaja pe Valea Iadei trei zone de popas, adică locuri unde turiştii vor putea să se oprească şi să-şi prăjească grătarele. Pentru că pe teritoriul sitului nu intră utilajele de salubritate, aceste zone nu vor avea containere pentru deşeuri, aşa că turiştii vor trebui să îşi ia gunoaiele cu ei.

Proiectul are o valoare totală de aproape 27.000 de lei, din care Aqua Crisius contribuie cu 6.600 de lei, restul sumei reprezentând finanţare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România.