Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, vineri, că preşedintele Radu Ţîrle a convocat o şedinţă extraordinară pentru data de 24 iunie, având ca unic punct pe ordinea de zi organizarea unui referendum pentru consultarea bihorenilor privind modificarea formei de organizare administrativ-teritoriale propusă de Guvernul Boc, reorganizare în urma căreia Bihorul ar urm asă facă parte din aceeaşi regiune cu judeţele Cluj, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa Năsăud.

Anunţul vine la o zi după ce preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, declara într-o conferinţă de presă că este absolut necesară organizarea unui referendum în care bihorenii să spună dacă vor ca judeţul să mai existe.

Convocarea face trimitere la Legea 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, "problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local".

Conform legii, referendumul se organizează de consiliile locale sau judeţene, la propunerea primarului, a preşedintelului Consiliului Judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni.

Dacă referendumul va fi aprobat de consilierii judeţeni, bihorenii vor fi chemaţi la urne pentru a răspunde cu "da" sau "nu" asupra problemei supuse.