"Începând cu 15 mai, Ungaria se confruntă cu inundaţii grave, provocate de revărsarea unor râuri pe o lungime ce totalizează 930 de kilometri, afectând o treime din teritoriul ţării. România va acorda Ungariei sprijin pentru intervenţia la inundaţiile produse în ultima lună, ca urmare a cererii formulate de către partea ungară, în baza prevederilor din acordurile bilaterale de cooperare şi asistenţă umanitară reciprocă în caz de dezastre", se arată într-un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Cei 3,6 milioane de saci cu nisip din rezervele interne, folosiţi deja în calea apelor, nu au fost de ajuns pentru împiedicarea inundaţiilor, ca urmare autorităţile maghiare au solicitat 2 milioane de saci cu nisip de la Uniunea Europeană.

În primă tranşă, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri va trimite în ţara vecină 30.000 saci de nisip, iar cea din Mureş - 170.000 saci de nisip. Cei 200.000 de saci, care valorează 66.000 de euro, vor ajunge în cursul zilei de marţi în localitatea maghiară Nyiregyhaza-Kolapso. Transportul şi transferul materialelor de intervenţie vor fi asigurate de către Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi Mureş.

Potrivit aceluiaşi comunicat, alţi 300.000 de saci sunt pregătiţi pentru a fi trimişi dincolo de graniţă, de la Administraţia Bazinală de Apă Siret şi Prut.