Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana a raportat vineri că, de la începutul acestui an, în județul Bihor au fost circa 400 de incendii de vegetație uscată, care au afectat peste 1.400 de hectare de terenuri virane, agricole și fond forestier.     

De altfel, în ultimele două zile, transmite sergent major Alina Butaci, echipajele de pompierii au intervenit pentru lichidarea a șapte incendii izbucnite pe terenuri virane și pe terenuri agricole din Oșorhei, Cheșa (comuna Cociuba Mare), Sîntimreu (comuna Sălard), Vadu Crișului, Mihai Bravu (comuna Roșiori), Oradea și Marghita. În total, au ars 44 de hectare. 

„Pompierii militari bihoreni intervin zilnic pentru stingerea unor incendii de vegetație, a căror cauză probabilă este de cele mai multe ori focul deschis în spații deschise, aici intrând inclusiv fumatul. Alte cauze destul de frecvente sunt scânteile mecanice provenite de la mașinile agricole, precum și defecțiunile utilajelor, în special cablurile electrice defecte care determină atât arderea utilajului, cât și a culturii agricole”, a transmis reprezentanta ISU Crișana, printr-un comunicat. 

ISU Crișana le transmite agricultorilor să verifice tractoarele, combinele și celelalte mașini agricole folosite la recoltarea și transportul cerealelor, pentru a evita astfel de incidente. 

Totodată, pompierii le repetă bihorenilor să nu utilizeze focul pe terenurile agricole și nu numai și să nu arunce resturile de țigări la întâmplare, căci, favorizate de vânt, incendiile se pot extinde rapid. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!