La o întâlnire avută joi, la Oradea, cu primarii din judeţ, ministrul Mediului Laszlo Borbely a lăudat Bihorul. "E primul din ţară privind numărul proiectelor", a spus ministrul, făcând referire la proiectele pe fonduri europene.

Bihorul derulează astfel de proiecte în valoare de 544 milioane de euro, iar în acest an în judeţ s-au aprobat alte 12 proiecte pentru introducerea sau extinderea de reţele de apă în tot atâtea oraşe sau comune din Bihor. Pentru opt dintre ele (Uileacu de Beiuş, Aştileu, Chişlaz, Viişoara, Marghita, Cetariu, Săcueni şi Ciuhoi), Borbely a semnat, joi, contractele de cofinanţare. "Va urma Popeşti, Măgeşti şi Roşia", a precizat ministrul.

De asemenea, Borbely a semnat contractele de finanţare pentru două proiecte derulate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, a cărei conducere a primit, la rândul ei, laude din partea ministrului, fiindcă "ABA Crişuri e fruntaşă în dezvoltarea infrastructurii pentru ape".

Contractele semnate cu şeful ABA Crişuri, Pasztor Sandor, sunt pentru lucrările de amenajare a pârâurilor Adona şi Crişul Mic, lucrări pe fonduri europene, ce sunt aproape de final. De altfel, Borbely a şi lăudat pista de biciclete făcută pe Crişul Mic, ce a fost întubat. Pe o porţiune din această pistă, maşinile vor trebui să acorde prioritate bicicliştilor. "Sper să mergem cât de curând cu bicicleta pe acolo", a spus ministrul. 

După ce a semnat contractele cu primarii, Borbely a făcut o vizită la Grădina Zoologică din Oradea, care se extinde şi se modernizează prin fonduri de la minister.