În perioada următoare, în mai toate zonele județului se vor ține 37 de concerte cu colinde, multe dintre ele păstrate din generație în generație în satele din Bihor. Evenimentele vor avea loc în cadrul programului „Bihorul colindă”, iar printre ele se numără și două mari spectacole care vor avea loc în Oradea. 

„Mândru bihorean”

Cea de-a doua ediție a programului „Bihorul colindă” a fost prezentată marți de vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, directoarea Bibliotecii Județene, Ancuța Șchiop, și de inspectorul școlar general, Horea Abrudan, într-o conferință de presă. 

„Mesajul acestei ediții este «Mândru Bihorean». Noi suntem mândri de moștenirea pe care am primit-o de la înaintașii noștri și de valorile care ne caracterizează ca bihoreni: credința în Dumnezeu, tradițiile noastre strămoșești și obiceiurile locului. Peste 3.000 de colindători vor vesti Nașterea Pruncului Iisus. În acest an sprijinim și sărbătoarea de Advent pe care comunitatea maghiară din județul nostru o celebrează în fiecare an, în Oradea, Cetariu, Valea lui Mihai și Marghita”, a spus Mircea Mălan.

Astfel, colindători de toate vârstele vor susține 37 de concerte de colinde în 19 localități: Abram, Șuncuiuș, Ștei, Oradea, Beiuș, Aleșd, Valea lui Mihai, Marghita, Cetariu, Bratca, Roșia, Dobrești, Oșorhei, Salonta, Tinca, Brusturi, Popești, Lunca și Sântandrei. 

Colinde străvechi

„Bihorul Colindă” va debuta în 30 noiembrie, la ora 16, la Căminul Cultural din localitatea Margine, comuna Abram. Vor urma alte concerte de colinde, aduse de cete care păstrează tradițiile strămoșești. 

Ediția din acest an a proiectului înglobează și evenimentul „Noi umblăm a colinda”, ajuns la ediția a XVII-a și organizat de Inspectoratul Școlar Județean. 

„Festivalul va avea loc în 5 decembrie, va începe la ora 13:00 cu o paradă a portului popular care va porni de la Biroul de Evidență a Persoanelor, va continua pe Calea Republicii și Piața Unirii. Apoi, elevii vor merge spre Casa de Cultură, unde vor susține un spectacol de colinde. În acest an s-au înscris cele mai multe cete de colindători din școli, adică 45”, a adăugat Horea Abrudan, inspectorul școlar general. 

El a punctat că fiecare grup de colindători va cânta două colinde, „dintre care una trebuie să fie una culeasă din localitățile din care provin, autentică”. 

Încă un concert în Oradea 

Tot în Oradea și tot la Casa de Cultură se va ține, pe 20 decembrie, un nou concert de colinde. „Va fi adresat tuturor bihorenilor și va fi susținut de cete de colindători care aparțin confesiunilor religioase din județul nostru. Este vorba de copii, coruri bisericești și cete tradiționale. Vrem să ne adunăm împreună, ca bihoreni, și să dezvoltăm în permanență această componentă spirituală”, a spus Mircea Mălan.

Ediția din acest an a proiectului se desfășoară în cadrul unui parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, care pune la bătaie o parte din buget, primăriile din localitățile gazdă și Centrul de Cultură Județean. 

Ultimele manifestări din cadrul proiectului „Bihorul colindă” vor fi cele organizate în ultima duminică de Advent, pe 24 decembrie, în Oradea, Valea lui Mihai, Marghita și Cetariu. 

Fiecare dintre cei 3.000 de colindători va primi ca premiu o straiță cu mesajul „Mândru Bihorean”, ce va conține bunătăți oferite de sponsori.

Programul festivalului „Bihorul colindă”:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!