Reprezentanţii Coaliţiei 52, o organizaţie înfiinţată de Academia de Advocacy din Timişoara cu scopul de a promova transparenţa în administraţia publică, împreună cu cei ai Fundaţiei Ruhama, ONG care face parte din această coaliţie, au prezentat, vineri, la Oradea, rezultatele unui studiu realizat pe tema distribuţiei funcţiilor în Parlamentul României, în Camera Deputaţilor respectiv Senatul României.

Scopul acestuia este de a informa reprezentanţii societăţii civile despre funcţiile pe care aleşii locali le deţin şi cum ar putea aceştia influenţa anumite decizii legislative, iniţiate de ONG-uri. "Ar fi păcat ca acolo unde există iniţiative ale societăţii civile să nu-i luăm ca aliaţi pe cei pe care i-am ales pentru a ne reprezenta în Parlament", a declarat Monica Suciu, coordonator relaţii publice al Fundaţiei Ruhama şi membru al Coaliţiei 52.

Monica Suciu a arătat că, potrivit studiului, judeţul Bihor este cel mai bine reprezentat din regiunea Nord-Vest (Bihor, Cluj, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj) în Parlamentul României din punct de vedere al numărului de aleşi. Bihorul are 17 parlamentari, în timp ce Clujul şi Maramureşul au câte 14.

În ceea ce priveşte distribuţia în Parlament, aceasta a declarat că judeţul nostru este cel mai bine reprezentat în Comisia de Buget-Finanţe, unde are 8 aleşi din totalul de 31 de membri.

La Senat, Bihorul are o slabă reprezentare în comisii din domenii precum agricultură, apărare, învăţământ şi regulament, iar la Camera Deputaţilor este slab reprezentat la comisiile de drepturile omului şi a minorităţilor naţionale, muncă şi protecţie socială, cultură, artă şi informare, politică externă, egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi IT. Cele mai bine reprezentate comisii sunt cele pe buget, finanţe şi bănci, învăţământ, tineret şi sport şi drepturile omului.

"Surprinzător este faptul că domenii ca munca şi protecţia socială, politica externă, cultura, ordinea publică, agricultura, economia, administraţia publică, corupţia, IT-ul, egalitatea de şanse nu au niciun reprezentant bihorean, nici în Senat nici în Camera Deputaţilor", a mai declarat Monica Suciu, subliniind lipsa unui echilibru în distribuţia aleşilor bihoreni pe comisii.