Rezultat al unui proiect realizat de Direcţia Ape Crişuri împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi cu Directoratul pentru Apărare Împotriva Dezastrelor al judeţului Hajdu-Bihar, Sistemul Informaţional Integrat de Asistare Decizională, denumit şi S2AD, a ajuns joi la final.

Prezent la lansarea sistemului, prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, gen. maior Liviu Nemeş, a anunţat că acest sistem permite realizarea şi unor hărţi de hazard. „Cu acestea se va şti exact ce populaţie are satul X, câte case, din ce sunt făcute, astfel, dacă sunt inundaţii, ştim pe care îi luăm primii în braţe să-i scoatem afară", a spus Nemeş.

S2AD permite gestionarea în timp real în cele două judeţe vecine a datelor privind sursele de risc, dar şi a resurselor de intervenţie. Practic, în cazul unor situaţii alarmante, ca de pildă depăşirea cotelor de atenţie ale râurilor, dispeceratele instiuţiilor implicate culeg în timp real informaţii din teritoriu. Mai mult, printr-un sistem performant de transmitere prin SMS, dispeceratele pot trimite rapid mesaje de prevenire instituţiilor abilitate să intervină în situaţii de urgenţă. Astfel, timpul de informare se reduce de la cinci ore prin fax, la 10 minute, prin SMS. Sistemul nu necesită conexiune la internet şi permite, totodată, confirmarea imediată a primirii mesajelor.

Tot în cadrul proiectului s-au realizat dotări tehnologice şi de software, constând, printre altele, în ecrane de proiecţie, videoproiectoare, aparate GPS şi dispozitive de urmărire a poziţiei autovehiculelor. Acestea din urmă vor permite dispecerilor să vadă, tot în timp real, maşinile ce pornesc spre intervenţii. Dacă, de exemplu, o autospecială suferă un accident pe drum, acest lucru se va vedea în timp real în dispecerat, astfel că o nouă autospecială va porni mai repede la drum.

Pentru a demonstra cum funcţionează sistemul, au avut loc două simulări, una la dispeceratul ISU, alta la dispeceratul Direcţiei Ape Crişuri. La aceste simulări au luat parte pe lângă şefii celor două instituţii, comandantul Ioan Baş şi şeful Direcţiei Apelor Crişuri, Pasztor Sandor, preşedintele Consiliul Judeţean, Radu Ţîrle, prefectul Gavrilă Ghilea, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef Adrian Bucur, coordonatorul SMURD, dr. Hadrian Borcea, dar şi oficiali din Ungaria.

Proiectul are o valoare totală de 806.000 de euro, din care peste 500.000 au fost finanţaţi din fonduri europene. Costul ridicat îl face cel mai mare proiect transfrontalier din Bihor, spun reprezentanţii instituţiilor implicate.

Iniţiatorii proiectului au realizat şi o metodologie astfel ca S2AD să poată fi implementat în toată ţara, dar şi un dicţionar biling de termeni specifici situaţiilor de urgenţă, pentru a ajuta echipajele din Bihor şi Hajdu-Bihar să comunice cât mai operativ.