Prognoza Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor arată că în anul şcolar 2014-2015 judeţul va avea 91.648 de preşcolari şi elevi. Din aceştia, 18.287 vor fi preşcolarii din grădiniţe, 28.051 sunt elevii din ciclul primar, iar 24.116 cei din ciclul gimnazial. În clasele "Şansa a doua", adică clase de recuperare pentru tinerii ori adulţii care au abandonat şcoala, vor învăţa 273 de elevi, iar în ciclul liceal, profesional şi postliceal 26.921 de elevi.

"Un număr consistent de preşcolar şi elevi, ceea ce situează Bihorul cam pe primul loc în Transilvania ca şi populaţie şcolară", a declarat şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean.

În toamnă, şcolile din judeţ vor avea 204 clase de liceu, din care 92 de filieră teoretică, 97 tehnologică (inclusiv clasele de şcoală profesională, 36 la număr) şi 15 de profil vocaţional.

O analiză a IŞJ arată că numărul claselor de profil mate-info este în scădere în favoarea celor de Ştiinţe, dar şi că jumătate din clasele tehnologice sunt cu profil de servicii.

Pe de altă parte, un chestionar al IŞJ printre elevii de clasa a VIII-a a arătat că 10% din ei îşi doresc să urmeze cursurile unei şcoli profesionale, în condiţiile în care Inspectoratul încă nu a început promovarea acestor clase. Negrean a precizat că estimează că, în vară, un sfert din absolvenţii de gimnaziu vor opta pentru clasele de şcoală profesională.