Cea mai amplă campanie de curăţenie din judeţ s-a încheiat. Timp de o lună, toţi bihorenii au fost îndemnaţi să adune gunoaiele aruncate în jurul oraşelor şi satelor în care locuiesc, iar în cele 100 de unităţi administrativ-teritoriale s-au organizat, în total, 151 de acţiuni de acest gen.

În această săptămână, autorităţile vor anunţa care sunt cele şase primării câştigătoare ale campionatului, adică cele în care s-au adunat cele mai mari cantităţi de gunoaie pe cap de locuitor. Pe lângă laude, locuitorii acelor oraşe sau comune vor primi o finanţare de 100.000 lei pentru un parc, un teren de sport sau o altă investiţie de care să se bucure toţi.

Final de campionat 

În premieră, Consiliul Judeţean şi asociaţia Ecolect, responsabilă cu implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor în Bihor, au decretat că iunie este luna curăţeniei în judeţ. Toţi bihorenii, cu excepţia celor care locuiesc în Oradea, au fost chemaţi să participe voluntar la adunarea gunoaielor din jurul oraşelor sau comunelor, autorităţile punând la bătaie şi premii. În total, şase primării (una din fiecare zonă de colectare) vor primi câte 100.000 lei, bani pe care îi vor putea folosi pentru un proiect prietenos cu mediul.

„Ceea ce am urmărit când am gândit acest proiect s-a realizat. Întreaga comunitate bihoreană s-a mobilizat, am văzut în toate părţile judeţului cum stau unul lângă celălalt preoţi cu directori de şcoli, copii, companii, ONG-uri, cetăţeni, primari şi încearcă să rezolve problema curăţeniei”, spune vicepreşedintele CJ Mircea Mălan (foto), iniţiatorul acestei campanii.

Urmează calculele

În Campionatul judeţean al curăţeniei, în total, au avut loc 151 de acţiuni de igienizare, la care au participat numeroşi voluntari. Firmele de salubritate din judeţ – RER Vest, AVE Bihor şi Salubri Aleşd – au asigurat sacii necesari şi au transportat gratuit deşeurile la depozitul ecologic de la Oradea. „Operatorii urmează să ne comunice cantităţile colectate din fiecare unitate administrativ-teritorială”, spune Mălan.

Comisia care va desemna primăriile câştigătoare va ţine cont de deşeurile adunate în acţiunile voluntarilor, dar şi de reciclabilele colectate direct de la cetăţeni. „Sunt primării în care s-au făcut acţiuni de igienizare consistente, într-un număr mare, şi a fost un bun prilej ca oamenii să scape de deşeurile care nu le sunt ridicate prin sistemul de management integrat; e vorba de cauciucuri, mobilier de dimensiuni mari, deşeuri electrice şi electrocasnice”, mai zice vicepreşedintele.

Voluntari din Oradea

Fără dubiu, după această campanie, judeţul este mult mai curat. Ce cantităţi au strâns bihorenii urmează să se afle în curând, dar fotografiile transmise de voluntari din tot judeţul confirmă că operatorii au avut ce să transporte. Rămâne de văzut, de-acum, cât timp va trece până gunoaiele vor reapărea...

Pe de altă parte, pe lângă locuitorii din oraşele şi comunele înscrise în concurs, au adunat mizerii şi angajaţi ai mai multor companii din Oradea şi voluntari ai unor asociaţii. „The Spot Youth Center este ONG-ul care s-a implicat cel mai mult, are toată stima noastră”, spune Mălan. Voluntarii centrului de tineret nu doar au strâns deşeuri în mai multe comune, ci le-au şi ţinut elevilor lecţii de ecologie, explicându-le de ce trebuie să arunce gunoaiele doar la coş, nu în natură, şi cum se colectează separat.

Lecţii de ecologie

Concomitent cu campionatul de curăţenie, în judeţ s-a desfăşurat şi competiţia Ecoprovocarea, dedicată elevilor, care au trebuit doar să facă un desen sau o pictură pe teme ecologiste. „S-au înscris elevi din 99% din şcolile din Bihor”, precizează Mălan. Fiecare lucrare urmează să primească un număr unic, iar 12 elevi vor câştiga, prin tragere la sorţi, câte un voucher de 1.000 lei, pe care îl vor putea folosi în magazinul Decathlon.

Campania se va încheia odată cu premierea tuturor câştigătorilor, dar vicele CJ asigură că aceasta a fost doar prima ediţie. „Vrem să facem luna curăţeniei în fiecare an, dar e posibil ca anul viitor să fie în luna mai, să nu mai fie vegetaţia atât de mare şi nici temperaturi ridicate”.

În acelaşi timp, Mălan vrea ca autorităţile să ţină lecţii de ecologie în toate şcolile, astfel încât elevii Bihorului să înveţe de mici că locul gunoaielor este doar în saci şi pubele. Aşa, când ei vor fi mari, judeţul ar putea să nu mai aibă nevoie de campionate de curăţenie...