În toată ţara bancherii au probleme tot mai mari cu întârzierile la rambursarea creditelor. În ultima perioadă, valoarea totală a restanţelor populaţiei şi companiilor a urcat cu 44% de la începutul anului, iar în unele judeţe valoarea acestora a crescut şi de trei ori, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit aceleiaşi surse, care citează statistici BNR, judeţul Bihor se situează pe locul 1 în ce priveşte topul rău-platnicilor. Aici, restanţele au urcat în luna mai la 1,13 miliarde de lei, reprezentând 18,2% din totalul împrumuturilor acordate de sucursalele locale ale băncilor.

Bancherii pun fenomenul pe seama faptului că bihorenii s-au supraîndatorat, împrumutându-se în paralel de la mai multe bănci.

În topul judeţelor cu cea mai mare pondere a restanţelor la credite, Bihorul este urmat, la mare distanţă, de Bistriţa Năsăud, cu 10% din totalul împrumuturilor acordate, Galaţi, cu 8,8%, Suceava, cu 8,5%, şi Arad, cu 8,2%.

La polul opus, în topul judeţelor cu cea mai mică pondere a restanţelor raportat la totalul creditelor se află Gorj, cu 3,4%, Vâlcea, cu 3,7%, Tulcea, cu 4,1%, Vaslui şi Prahova, cu 4,2%.