Ploile abundente din ultimele zile determină recorduri nedorite pe cursurile de apă din Bihor.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că la staţia hidrometrică Şuştiu, din comuna bihoreană Lunca, nivelul Crişului Negru a ajuns la un maxim istoric, de 298 cm, după ce precedentul nivel maxim, din anul 1995, era de 270 cm. Creşterea Crişului a însemnat şi depăşirea cotei de pericol cu 63 de centimetri.

Consecinţele le-au simţit proprietarii caselor din apropierea râului. Potrivit ABA Crişuri, la Vaşcău, din cauza revărsării Crişului Negru, au fost inundate peste 30 de gospodării, iar la Şuştiu, în comuna Lunca, multe altele. Numărul lor exact nu se cunoaşte, pentru că muncitorii ABA Crişuri încă acţionează cu motopompe pentru scoaterea apei din gospodării și înlăturarea blocajelor de la poduri și podețe în vederea diminuării efectelor viiturii.

În Vaşcău, apele s-au retras, dar în urmă au rămas noroaiele. Angajaţii ABA acționează cu un excavator pe șenile pentru asigurarea secţiunii de scurgere a cursurilor de apă și înlăturarea blocajelor de la poduri și podețe. Viitura a adus cu ea gunoaiele aruncate de oameni în apropierea cursurilor de apă.

Revărsări de ape şi gunoaie

Gunoaie acumularea Ciutelec

ABA Crişuri a mai transmis că alte patru văi s-au revărsat, fiind vorba de cursuri de apă din nordul judeţului: Valea Borumlaca (comuna Suplacu de Barcău), Valea Bistra, Valea Cuzăpel şi Valea Varvizel (acestea 3 fiind din comuna Popeşti). Câte gospodării au inundat acestea nu se ştie încă. Cert este că nu au produs pagube mari pentru că au în apropiere acumulări nepermanente, care au oprit din forţa viiturii.

De asemenea, au crescut semnificativ nivelurile în văile Inot (comuna Viişoara), Egher (Marghita), Corbeni (comuna Derna).

„În acest moment, pe raza bazinului hidrografic Barcău, în localitățile afectate, cele trei formații de lucru acționează cu două buldoexcavatoare, o autobasculantă și mai multe căngi pentru asigurarea secţiunii de scurgere a cursurilor de apă și diminuarea efectelor viiturii”, a transmis Ionel Avrigeanu, citat în comunicatul ABA Crişuri.

Pericolul n-a trecut

Pe de altă parte, ABA Crişuri a anunţat marţi că pericolul de inundaţii există în continuare, deoarece toate râurile mari din Bihor, dar şi afluenţii lor, sunt sub avertizare hidrologică.

Mai precis, este în vigoare un cod portocaliu de inundaţii pentru Ier – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Barcău, Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Crişul Negru, valabil până pe 26 iunie, la ora 12. 

Restul tronsoanelor acestor cursuri de apă sunt sub cod galben, care va expira pe 26 iunie, la ora 24.