Precipitaţiile abundente din ultimele două săptămâni au făcut ca 19 pompe din şase staţii de pompare ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare să funcţioneze non-stop pentru a "împinge" apa pe canalele colectoare.

Cu toate acestea, 257 de hectare de teren din judeţ sunt inundate la ora actuală, cea mai gravă situaţie fiind în satul Marţihaz, unde sunt 110 hectare de pământ sub apă.

Potrivit directorului ANIF Bihor, Claudiu Gligor, apa se revarsă în ciuda faptului că pompele funcţionează continuu, întrucât canalele colectoare sunt pline de PET-uri şi alte gunoaie. "Puhoaiele au adunat toate gunoaiele la un loc şi acestea obturează canalele", a explicat Gligor joi, într-o conferinţă de presă. Drept urmare, Prefectura Bihor a şi decis ca în perioada următoare să formeze o comisie care să bată judeţul şi să verifice starea canalelor, iar primăriile pe raza cărora se găsesc gunoaie în canalele colectoare vor fi amendate.

Gligor recunoaşte, totodată, că pentru o mai bună gestionare a precipitaţiilor abundente e nevoie şi de modernizarea staţiilor de pompare, lucrări ce, în multe situaţii, nu s-au făcut de peste 20 de ani.

"Săptămâna aceasta am recepţionat două lucrări foarte importante, modernizarea staţiei de pompare Barmod, de lângă vama Salonta, şi staţiei Botean, de lângă Cefa", a precizat Gligor. Lucrările au presupus înlocuirea motoarelor electropompelor de la aceste staţii şi au costat 5,4 milioane de lei, fiind plătite din bugetul de stat. Săptămâna viitoare, ANIF Bihor va recepţiona şi lucrările de la staţia de pompare Roit, făcute printr-un proiect transfrontalier şi în valoare de 680.000 de euro.