Într-o conferinţă de presă ce a avut loc miercuri, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a făcut un scurt bilanţ al anului 2012. "Anul 2012 a fost unul electoral pentru Universitatea din Oradea", a declarat Bungău, făcând referire la alegerile care au avut loc pentru fiecare nivel de conducere al instituţiei, care l-au adus şi pe el în funcţia de rector şi care au făcut ca, cel puţin în prima jumătate a anului, instituţia să funcţioneze din inerţie, fără să poată fi luate decizii de anvergură până când noii şefi ai instituţiei şi ai fiecărei facultăţi în parte nu au fost instalaţi oficial pe funcţii. 

La solicitarea BIHOREANULUI, Constantin Bungău a punctat şi realizările şi nerealizările sale ca rector, în acest an. Astfel, la capitolul reuşite, rectorul a pomenit de două acţiuni în curs: transformarea site-ului Universităţii într-unul mai accesibil şi mai modern, respectiv montarea de hotspoturi pentru internet wireless în campusul principal.

Cea mai importantă nerealizare, după părerea lui Bungău, este cantina studenţească, închisă încă din vară, când firma ce o avea în administrare a fost evacuată. "Acum suntem la a treia licitaţie", a spus Bungău, completând că speră că va găsi, totuşi, o gazdă pentru cantină, după ce la primele două licitaţii nicio firmă nu s-a încadrat în cerinţele Universităţii. "Nu ne interesează atât de mult valoarea chiriei, cât plus-valoarea investiţiei. Vreau o cantină modernă", a spus rectorul.

De asemenea, Bungău a zis că şi-ar fi dorit ca în acest an Universitatea să aibă un buget mai mare, astfel încât să poată realiza mai multe iniţiative vizavi de infrastructură.

De altfel, bugetul mic a dus şi la cea mai importantă decizie luată în plan financiar anul acesta la Universitate: contractarea unui împrumut. "Pentru prima oară, Universitatea a solicitat o linie de finanţare pentru a susţine activitatea didactică şi de cercetare. Cu prioritate avem nevoie de bani pentru activitatea de cercetare", a spus rectorul, făcând referire la proiectele cu finanţare internaţională pe care Universitatea trebuie să le plătească acum, ca ulterior cheltuielile să fie rambursate.

"Trebuie să facem toate plăţile într-un termen foarte scurt. Sperăm să contractăm acest credit săptămâna aceasta cu singurul ofertant, Banca Transilvania", a declarat Bungău. Universitatea a lansat prima licitaţie pentru contractarea împrumutului în noiembrie, dar nicio bancă nu s-a prezentat.

Linia de finanţare are un plafon maxim de 5 milioane de lei, bani pentru care Universitatea garantează cu clădirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Rectorul a precizat că nu are niciun fel de emoţie vizavi de rambursarea banilor. "Dacă ne vin bani de la POSDRU săptămâna aceasta, probabil că nici nu apelăm la aceşti bani", a spus Bungău.

Dacă Universitatea foloseşte banii, însă, costurile cu dobânzile se ridică la 1,5 milioane de lei pentru cei 3 ani în care e deschisă linia de finanţare, ceea ce înseamnă aproximativ 10.000 de euro pe lună. În comparaţie cu banii care vor intra în conturile instituţiei din proiecte, rectorul consideră că sacrificiul merită, întrucât, spune el, nu se pune problema ca banii europeni să nu vină.

În plus, Bungău a subliniat importanţa proiectelor europene, care au adus în Universitate aparatură modernă, dar şi rezultate de cercetare ştiinţifică. "Sigur, au adus şi salarii, şi eu mă bucur că colegii mei au posibilitatea să-şi suplimenteze veniturile", a precizat rectorul.

Rectorul a menţionat în darea de seamă şi cei 3.400 de boboci ai Universităţii din acest an, dar şi auditul extern care a început în decembrie la Universitate, fiind realizat de membri ai Asociaţiei Europene a Universităţilor. Evaluarea se va încheia în martie, când universitarii europeni vor face şi un raport final.