Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la prezentarea raportului de bilanţ pe anul trecut, că în 2014 a fost înregistrat cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi. Potrivit acesteia, DNA a cerut Parlamentului încuviinţarea arestării a 9 parlamentari şi a 12 actuali şi foşti miniştri.

"Este cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi de DNA. Investigarea faptelor de corupţie la nivel înalt va continua", a spus Kovesi.

Pe de altă parte, aceasta a vorbit şi despre lipsa de personal şi sufocarea cu care se confruntă instituţia.

"Considerăm prioritară identificarea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare ce revin procurorilor şi soluţionarea, în primul rând, a cauzelor importante pentru societate. Din perspectiva noastră, o primă direcţie de rezolvare este creşterea numărului de procurori, şi am formulat deja o propunere de majorare a schemei de procurori cu încă 50 de posturi", a spus Kovesi.

De altfel, a adăugat şefa DNA, anul trecut s-a mai înregistrat un record: cei 86 de procurori care au desfăşurat activităţi de urmărire penală au avut de soluţionat peste 9.100 de dosare, "cel mai mare număr de dosare de la înfiinţarea DNA". "În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 105 cauze, un volum impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competenţa Direcţiei", a  arătat Kovesi.

Şefa DNA a mai arătat şi că urmare a reorganizării asumate şi realizate în anul 2014 "a avut loc o impulsionare a activităţii structurilor teritoriale şi o creştere a eficienţei activităţii acestora". "Rolul şi contribuţia structurilor teritoriale au devenit din ce în ce mai importante. Trebuie evidenţiată aici investigarea unor cazuri de amploare, cu impact deosebit în rândul societăţii efectuate de colegii din Braşov, Cluj, Oradea, Ploieşti, Piteşti, Timişoara şi Suceava. O creştere semnificativă a volumului de activitate şi a numărului de rechizitorii s-a înregistrat la serviciile teritoriale Constanţa, Craiova, Bacău, Galaţi, Iaşi, Alba şi Târgu Mureş", a mai precizat Kovesi.

La prezentarea bilanţului au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, dar şi, între alţii, şeful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, şi reprezentanţi ai ambasadelor.

Citeşte integral discursul şefei DNA şi cifrele prezentate de aceasta în galeria de documente!