Primăria a tras linie la realizările "verzi" pentru 2012 şi a prezentat public bilanţul. Pe lângă amenajarea a două parcuri, Liniştii şi Padişului, municipalitatea se mai lăudă cu 4.380 de copaci plantaţi în oraş, cu 2 kilometri de piste de biciclete noi şi cu mobilarea cu aparate de joacă a 64 de zone din oraş.

Tot de anul trecut, Oradea are hărţi de zgomot care arată cât de poluat fonic este oraşul, iar din acest an va avea stabilite şi măsurile ce trebuie luate ca urechile orădenilor să sufere cât mai puţin.

Plantări vs. tăieri

Bilanţul Direcţiei Tehnice pentru anul 2012 a fost prezentat public săptămâna trecută şi arată că în cele două campanii de plantări firmele contractate prin licitaţii au sădit 3.680 de copaci, iar deţinuţii Penitenciarului Oradea alţi 700. În timp ce 4.380 de copaci au prins rădăcini, alţi 327 au fost tăiaţi fiindcă afectau lucrări de investiţii, accesul auto ori pietonal, sau reprezentau un pericol. De asemenea, alţi 1.121 de arbori din oraş au fost toaletaţi.

Tot anul trecut, Oradea s-a "îmbogăţit" cu 440 de bănci ce au fost montate între blocuri, pe promenadele de pe malurile Crişului şi Peţei, respectiv în parcurile 1 Decembrie sau Liniştii. Pentru aceste lucrări, dar şi pentru îngrijirea parcurilor şi zonelor verzi din oraş, Primăria a plătit 3,8 milioane de lei.

Reclame "verzi"

Şapte firme orădene (Holcim, Pelican Impex, Helion Com Impex, Rom Com Invest, IFN Rom Com, Eurobusiness Parc Oradea şi Eco Bihor) au acceptat anul trecut să ia în custodie 12 spaţii verzi din oraş, adică scuaruri, sensuri giratorii ori aliniamente stradale, municipalitatea oferindu-le în schimb posibilitatea să îşi facă reclamă în aceste zone.

De asemenea, zona întubată a Crişului Mic, din Episcopia Bihorului, a devenit în 2012 o pistă de biciclete întinsă pe 0,8 km, iar o altă pistă, de 1,2 km, a fost amenajată pe strada Mareşal Alexandru Averescu, paralelă cu Crişul Repede.

De-a lungul întregului an, 1.200 de persoane au prestat, în total, 64.320 de ore de muncă în folosul comunităţii, făcând curăţenie în diferite zone ale oraşului în schimbul ajutoarelor sociale primite.

Tot anul trecut, prin hărţile de zgomot făcute, s-a stabilit că o zecime din orădeni sunt deranjaţi fonic de traficul din urbe. În 2013, Primăria trebuie să elaboreze un plan de acţiuni, pentru diminuarea acestei probleme.