Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor şi-a prezentat, luni, raportul de activitate pentru anul 2015.

De-a lungul anului, salvamontiştii bihoreni au intervenit la 155 de accidentări, dintre care 83 petrecute pe timp de vară, iar 72 iarna. Din totalul răniţilor, 134 au fost români şi 21 străini, iar cei mai mulţi, 100 la număr, au fost bărbaţi.

53 dintre accidentări s-au petrecut pe pârtii de schi amenajate, câte trei pe pârtii neamenajate şi în zona alpină, 28 pe poteci turistice şi una pe un perete de escaladă. Cele mai multe dintre accidentări s-au înregistrat în Munţii Bihor, 144 la număr, iar 11 în Munţii Pădurea Craiului.

Dintre răniţi, cei mai mulţi au suferit entorse şi fracturi la mâini şi picioare sau plăgi. O persoană a decedat în urma accidentării montane, iar 35 de rătăciţi au fost găsiţi fără afecţiuni.

Vestea bună este că majoritatea celor răniţi (118 la număr) erau echipaţi adecvat, 37 neavând un echipament bun pentru cărări de munte.

Anul trecut, salvamontiştii au asigurat şi patrularea în zonele Vârtop, Stâna de Vale, Vadu Crişului şi Padiş. De asemenea, au instalat 60 de indicatoare pe trasee turistice, au amenajat şi au omologat trei trasee turistice (Valea Boiului în Munţii Pădurea Craiului, Boga – Piatra Ciungilor – Cascada Bulbuci în Munţii Bihor şi Cheile Cuţilor în zona Roşia) şi au amenajat un traseu de tip via ferrata în Peretele Zânelor. De asemenea, s-a amenajat un traseu de legătură între Vadu Crişului şi Peştera Vadu Crişului.

Salvamontiştii au asigurat asistenţa preventivă la mai multe evenimente de masă organizate în munţii bihoreni, precum concursuri ori tabere, şi au participat la mai multe stagii de pregătire.