Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, chestorul Marin Bondar, a prezentat, miercuri, la Colegiul Prefectural, raportul de activitate a instituţiei pe 2016, care arată că şi anul trecut frontierele de vest au fost cele mai tranzitate din ţară, de aproape 16 milioane de persoane.

15 milioane de trecători

Acestea au trecut prin cele 13 puncte de frontieră din Bihor şi Arad din subordinea instituţiei, opt rutiere şi cinci feroviare. "Dacă noi am avut 15.772.000 de persoane trecute, următoarele frontiere cele mai tranzitate după noi au fost aeroporturile, care, în total, au avut anul trecut undeva la 8.600.000 de persoane care au tranzitat", a explicat ulterior, pentru BIHOREANUL, şeful ITPF Oradea.

Anul trecut, la frontierele din Bihor şi Arad au fost depistaţi 533 de urmăriţi general pe numele cărora erau emise mandate de arestare pentru diverse infracţiuni. În total, poliţiştii ITPF Oradea au constatat 2.681 fapte ilegale, 40% dintre acestea pe linia migraţiei ilegale.

În ceea ce priveşte faptele de natură penală, acestea au fost mai puţine decât în 2015, mai precis cu 14% mai puţine. Poliţiştii au consemnat 936 de fapte penale. Din numărul total al acestora 33% sunt tentative/treceri ilegale ale frontierei, 31% infracţiuni de fals/uz de fals, 16% infracţiuni la regimul circulaţiei, 11% tăinuiri, 2% trafic de migranţi şi 7% alte infracţiuni.

Migranţi din Orient

Anul trecut, a mai arătat şeful ITPF Oradea, poliţiştii din subordinea lui au depistat 604 migranţi ilegali, dintre care 67 cetăţeni ai Uniunii Europene şi 537 din afara acesteia.

"Se constată o scădere a numărului de sirieni depistaţi la frontiera cu Ungaria, concomitent cu o creştere a numărului de cetăţeni din Irak. În general, pe linia migraţiei ilegale se constată o pondere ridicată (peste 80%) a cetăţenilor terţi proveniţi din statele generatoare de migraţie din Orientul Mijlociu şi Apropiat, din ţări precum Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Turcia, Sri Lanka, Vietnam, Iran, Somalia, Bangladesh, India, Sudan", a spus chestorul Marin Bondar. În proporţie de 73%, migranţii au vrut să treacă în Ungaria pe la frontiera verde.

Ţigări, droguri şi maşini

În 2016, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost confiscate 822.560 ţigarete, cu 23% mai puţin faţă de 2015, când au fost confiscate 1.070.295 ţigarete. În ceea ce priveşte tutunul, se înregistrează o creştere semnificativă, cu 24% mai mare faţă de cea din anii precedenţi fiind confiscate 55,650 kg tutun. În 52% din cazuri s-a folosit ca mod de operare ascunderea în autovehicule în bagaje sau disimulate în interiorul acestora.

Anul trecut, poliţiştii din Bihor şi Arad au făcut 11 capturi de droguri întocmind 7 dosare penale. Drogurile au fost în mare parte etnobotanice, dar şi droguri de mare risc, precum amfetamină. În privinţa maşinilor furate, poliţiştii de frontieră au găsit 113 autoturisme (38 în Bihor, 75 în Arad), majoritatea de lux, şi 14 utilaje (13 în Bihor şi 1 în Arad).

În raportul prezentat miercuri şeful ITPF Oradea, Marin Bondar, a precizat că în privinţa efectivelor instituţiei, procentul de încadrare este de 85% după ce mai mulţi ofiţeri şi agenţi s-au pensionat anul trecut.

Cadastru online

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă a Colegiului Prefectural, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobilitară Bihor, Călin Ivan-Leţ, a prezentat, la rându-i, un bilanţ al activităţii de anul trecut, vorbind despre activităţile de avizare a documentaţiilor cadastrale, avizele de recepţie a unor lucrări de specialitate şi avize de scoatere definitivă din circuitul agricol.

Directorul OCPI Bihor a arătat că, în 2016, au fost eliberate în Bihor 2.322 de titluri de proprietate noi. De asemenea, acesta a semnalat colaborarea cu instituţii abilitate prin legi speciale, cum ar fi ANAF, ANI, DIICOT, DNA şi IPJ, care au trimis 6.500 de solicitări de identificare de imobile.

Călin Ivan-Leţ a vorbit şi despre aplicaţia unică la nivel naţional Etera, implementată din octombrie 2016, care permite urmărirea cererilor de la înregistrare până la soluţionare permiţând oricărui cetăţean să obţină informaţii în timp real. "99% dintre utilizatorii acestui program, adică birourile notariale şi PFA-urile, accesează aplicaţia şi îşi înregistrează online cererile fără a se deplasa la sediul nostru", a adăugat directorul OCPI Bihor.