În anul 2018, jandarmii bihoreni au constatat o scădere a numărului de infracţiuni constatate, cu circa 10% faţă de anul precedent. Informaţia a fost făcută publică, miercuri, de lt. col. Claudiu Seica, prim-adjunctul inspectorului şef al IJJ Bihor, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Mai puţine infraţiuni, mai multe amenzi

Potrivit raportului prezentat de Seica, situaţia faptelor penale constatate anul trecut se aliniază trendului descendent de scădere a infracţiunilor. Mai precis, anul trecut, în misiuni independente, jandarmii au constatat cu 10,34% mai puţine infracţiuni, iar în echipaje mixte cu poliţiştii cu 22,92% mai puţine. Numeric, în 2018, jandarmii bihoreni au constatat 288 de fapte penale.

Pe de altă parte, însă, în 2018 jandarmii au dat 2.017 amenzi, cu 40% mai multe decât în anul precedent. Întrebat de prefectul Ioan Mihaiu cum explică această creştere spectaculoasă, Seica a exemplificat cu protestele de anul trecut, mult mai multe decât în 2017. „Numai la protestele de la Aeroport şi de la Sânmartin s-au dat 24 de amenzi”, a declarat Seica. În plus, a spus şeful Jandarmeriei Bihor, anul trecut jandarmii au fost mult mai vigilenţi cu bihorenii care fac comerţ stradal.

Bihorul, la cadastrat

În aceeaşi şedinţă, a prezentat bilanţul pe anul trecut şi directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor, Călin Ivan Leţ. Acesta a precizat că în 2018 s-au finalizat lucrările de cadastru general de pe raza UAT-urilor Borod, Borş şi Tulca.

Lucrări similare de cadastrare se mai fac în alte 64 de UAT-uri din Bihor, a precizat Leţ, arătând că pentru acestea sunt alocate bani fie din bugetul ANCPI, fie din fonduri europene, printr-un proiect câştigat în Programul Operaţional Regional, de 312 milioane de euro.