Vânătoarea de la Balc s-a încheiat duminică după amiază, fără incidente, iar oaspeţii magnatului Ion Ţiriac au pornit spre case. O parte din ei vor pleca, în jurul orei 17, de pe Aeroportul Oradea, iar marea majoritate se vor îndrepta - se pare - spre Ungaria, Debreţin.

Potrivit unor surse, anul acesta, au fost vânaţi în total între 150 şi 160 de mistreţi, din care 80 doar în prima zi, a căror carne, dacă va fi conformă şi se va dovedi bună de consum - va ajunge, cel mai probabil, la centre de protecţie socială.

Anul trecut, bilanţul vânătorii a fost de 254 de mistreţi.

Vânătoarea a început sâmbătă dimineaţă, la ora 9, iar pe parcursul zilei au fost două goane. Duminică a fost o singură goană. Partida s-a încheiat în jurul orei 13, iar la ora 14 a fost planificată tradiţionala fotografie de grup cu participanţii şi vânatul lor.

Un echipaj de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor (DSVSA) a fost prezent pe domeniul lui Ţiriac pe tot parcursul vânătorii, iar probe din animalele împuşcate au fost prelevate şi vor fi analizate în laboratoarele instituţiei, costurile urmând să fie suportate de omul de afaceri.

"Tot ce pot să spun este că s-a respectat protocolul încheiat între noi şi ei. Mâine se vor face analizele pentru trichineloză, iar marţi pentru pesta porcină", s-a rezumat să spună dr. Remus Moţoc, şeful DSVSA Bihor.

Pe de altă parte membri ai fundaţiei Vier Pfoten au protestat, sâmbătă, în faţa domeniului de vânătoare de la Balc al magnatului Ion Ţiriac, instalând un balon cu aer cald ce conţinea un banner cu mesajul "Nu ucide, joacă tenis" şi aruncând cu mingi de tenis din burete. O altă organizaţie ce militează pentru drepturile animalelor a depus şi o plângere, contestând legalitatea vânătorii, Poliţia Bihor cercetând această sesizare.

Partidele de vânătoare de la Balc au devenit cunoscute în 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase.

În 2012, printre oaspeţii lui Ion Ţiriac s-au numărat Wolfgang Porsche - proprietarul companiei germane producătoare de autoturisme de lux cu acelaşi nume, Georges Marsan - primarul din Monte Carlo, Franz Rauch - producător de sucuri naturale din Europa, Klaus Mangold - fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler, Alfred Baumhauer - designerul brand-ului Cartier şi Inigo Herrera - fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În mod tradiţional vânătoarea se desfăşura la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie, dar anul acesta partida a fost devansată cu o săptămână.

Domeniul de la Balc se întinde pe 150 de hectare din comuna bihoreană cu acelaşi nume.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Protest la vânătoarea de la Balc: Membri ai organizaţiei Vier Pfoten au ridicat un balon cu aer cald (FOTO)"