În plin sezon estival, o fundaţie îi provoacă pe orădeni să se răcorească înotând. Nu doar aşa, de simplă bălăceală, ci cu un scop anume...

 Prin proiectul Swimathon, ajuns la a doua ediţie, Fundaţia Comunitară adună propuneri de la alte organizaţii sau simpli orădeni pentru realizarea unor acţiuni caritabile. Misiunea susţinătorilor unei cauze este să înoate cât mai multe lungimi de bazin în încercarea de a impresiona spectatorii şi, drept urmare, de a-i face pe aceştia să scoată banii din buzunare.

Alege să ajuţi

În vara anului 2013, recent înfiinţata filială Oradea a Fundaţiei Comunitare anunţa organizarea, în premieră, a unui Swimathon. Mai exact, a unui maraton de înot, dar nu făcut de dragul competiţiei, ci cu un scop precis: strângerea unor sume cât mai mari de bani pentru mai multe proiecte ale comunităţii. Deşi o premieră pentru Oradea, evenimentul era deja realizat cu succes de câţiva ani de colegii ONG-iştilor din alte oraşe, precum Cluj şi Bucureşti.

15-Ioana-Sandor_bihoreanul.jpgPrima ediţie a prins şi la orădeni, reunind 11 proiecte propuse spre susţinere şi 111 înotători, care au parcurs 1.257 de lungimi de bazin şi au reuşit să strângă peste 26.000 de lei. Aşadar, Fundaţia se pregăteşte acum pentru o nouă ediţie a acţiunii, programată pe 28 iunie. "Este un eveniment dinamic de strângere de fonduri, în care oamenii se pot implica sub diverse forme în problemele locale, chiar şi fără să contribuie cu bani", explică Ioana Şandor (foto), directorul organizaţiei.

Swimathonul se desfăşoară după un proces complex. Organizaţii non-profit sau persoane fizice îşi înscriu proiectele (cauzele) din timp pe site-ul evenimentului, iar apoi cei dornici să ajute şi prietenii iniţiatorilor se pot înscrie să înoate pentru ele. Totodată, companiile locale pot face direct donaţii pentru una sau mai multe cauze, dar pot şi să-şi desemneze echipe de concurenţi prin care să strângă, indirect, fonduri.

Proiecte de suflet

Sponsor poate fi, de fapt, orice orădean impresionat de una dintre cauzele incluse în Swimathon. Iar donaţiile se pot face pentru fiecare lungime de bazin parcursă de o anume echipă sau înotător, dar şi sume fixe, după bugetul fiecăruia. Dacă la prima ediţie înotătorii s-au întrecut pentru 11 proiecte, în cursa ce va avea loc pe 28 iunie au fost înscrise 15 proiecte din cele mai variate domenii.

Spre exemplu, unul dintre ele vizează dotarea clădirii şi curţii Grădiniţei Waldorf din Oradea, frecventată de 70 de copii, cu mobilierul specific care îi lipseşte. Un altul are ca scop organizarea de către asociaţia Hospice Emanuel a unei aşa-numite tabere de doliu la Coada Lacului, pentru copiii şi adolescenţii care şi-au pierdut un părinte ori un frate în urma unei boli incurabile, tinerii urmând să primească în tabără consiliere şi să participe la activităţi terapeutice.

De altfel, pe lista Swimathonului au fost înregistrate mai multe proiecte care au ca scop strângerea de fonduri pentru copii şi tineri bolnavi din Oradea, printre care şi "Împrumut pentru viaţă!", dedicat Anei-Maria, care suferă de o tumoră pe creier de înaltă malignitate şi are nevoie de un tratament costisitor în Germania.

Pentru natură, artă şi sport

Concurenţii se vor întrece, însă, şi pentru realizarea unor proiecte de mediu. Propunându-şi să apropie tinerii de natură, de activităţile în aer liber şi de frumuseţile Bihorului, ECOTOP Oradea s-a înscris în competiţie cu proiectul "Educaţie despre mediu prin distracţie". Tot prin Swimathon, Fundaţia Festivalul Internaţional de Teatru Oradea încearcă să rotunjească bugetul manifestării programate de Teatrul Regina Maria în toamnă, pentru a reuni trupe şi artişti din ţară şi din străinătate.

Una dintre campaniile inedite înscrise în maratonul de înot este "Educaţie prin sport şi artă", a trupei de dans Feat Team din Suplacu de Barcău, medaliată cu bronz la Campionatul Naţional de Hip-Hop. Cum părinţii nu le pot asigura cele necesare pregătirii şi mai ales deplasările la competiţii, dansatorii speră să-şi poată continua pasiunea cu ajutorul Swimathonului.

Pe lângă banii strânşi de la public, organizatorii vor da două premii de câte 1.000 de lei pentru echipa care va înota cele mai multe lungimi de bazin, respectiv cauzei care va aduna cei mai mulţi bani. Fundaţia Comunitară estimează că anul acesta, la Swimathon, vor înota circa 150 de orădeni, multe echipe aparţinând unor firme care activează în Oradea.

Evenimentul este programat sâmbăta aceasta, pe 28 iunie, între orele 10.00-14.00, la Bazinul Olimpic, accesul fiind gratuit. În schimb, organizatorii speră că orădenii vor fi darnici când vine vorba de cauzele preferate. Înţelegând astfel că lucrurile de mişcă doar dacă faci valuri...