Data viitoare când plantaţi flori în ghivece sau în grădină, aţi putea să o faceţi folosind pământ fertil produs în Oradea. La staţia de compostare de la marginea oraşului, biodeşeurile aruncate separat trec printr-un procedeu specific, în urma căruia se transformă într-un nou produs, bun pentru creşterea viguroasă a plantelor.

Gunoaie "decontaminate"

Biodeşeurile sunt toate acele resturi care, prin natura lor, se descompun: resturi alimentare, fructe, legume, pâine, coji de ouă, frunze, resturi de iarbă, crengi, etc. Dacă orădenii le vor arunca separat, în pubelele de culoare maro, se vor transforma în compost - un îngrăşământ eco.

"Compostarea este descompunerea masei organice, în prezenţa oxigenului. Trebuie găsit un echilibru între cantitatea de umiditate şi oxigenul introdus în procesul de descompunere", explică Pasztai Zoltán, directorul Eco Bihor, firmă care administrează staţia de sortare.

Concret, după ce ajung aici, biodeşeurile sunt tocate, după ce în prealabil au fost cernute, ca să poată fi îndepărtate toate corpurile străine. Cel mai adesea, printre biodeşeuri ajung pungi de plastic, pe care cetăţenii le-au folosit pentru a arunca gunoaiele, dar se întâmplă şi să fie amestecate cu flacoane, doze de metal ori alte resturi. "Poate fi chiar o contaminare chimică dacă, de pildă, s-a aruncat un flacon de Domestos, din care a curs conţinut", zice directorul.

Mai bine în hârtie

Pentru a putea folosi biodeşeurile aruncate de orădeni, Eco Bihor a cumpărat un utilaj anume pentru a "culege" pungile de plastic dintre gunoaie. "Nici acest utilaj nu va putea face minuni. În momentul în care impuritatea depăşeşte 10%, este foarte greu să extragem părţile neconforme. Soluţia ideală este colectarea separată la sursă", spune Pasztai, recomandându-le orădenilor să folosească, pe cât posibil, sacoşe de hârtie pentru colectarea biodeşeurilor, care la rândul lor se descompun.

După ce descompunerea s-a încheiat, biodeşeurile au devenit compost, comercializat de Eco Bihor vrac sau la saci ambalaţi tot la staţia din Episcopia. "Produsul nostru este potrivit şi a fost folosit deja şi pentru acoperişurile verzi", mai zice Pasztai. Dovadă clară că separarea deşeurilor chiar are un rost...