Uleiul pentru gătit se găseşte, fără nicio îndoială, în fiecare locuinţă. Ceea ce înseamnă că din fiecare casă ies constant anumite cantităţi de ulei uzat, ce nu mai poate fi folosit. Doar că nu ies cum trebuie: de cele mai multe ori, uleiul ars în tigăi ia drumul chiuvetei, o practică foarte neprietenoasă cu mediul.

Un singur litru de ulei deversat poluează un milion de litri de apă. Practic, fără să ne dăm seama, cauzăm zilnic una din cele mai mari poluări cu care se confruntă planeta. Pentru ca orădenii să deprindă un nou obicei eco, o asociaţie organizează prima colectare de ulei uzat din oraş.

Premieră pentru Oradea

Deşi nu e atât de celebră precum poluarea aerului cauzată de autoturisme, poluarea apei cu ulei uzat este la fel de periculoasă. La nivel mondial, ONG-urile atrag atenţia anual că un singur litru de ulei vegetal deversat contaminează un milion de litri de apă (cantitatea de apă necesară unei persoane timp de 14 ani) iar procedura de decontaminare este costisitoare.

Dacă gospodinele vor continua să arunce uleiul uzat la chiuvetă, cum se întâmplă în aproape orice locuinţă, viitorul se arată destul de sumbru. De aceea, asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană 91 (SCA) a decis să organizeze o primă colectare de ulei vegetal în oraşul de pe Crişul Repede.

Hai cu uleiul la reciclare!

Colectarea va avea loc vineri, 15 iulie, între orele 15 şi 20, în patru puncte din oraş: parcările Lotus Center, Real 1 şi cea a Spitalului Municipal, respectiv în Piaţa Independenţei, lângă statuia lui Mihai Eminescu. Orădenii trebuie să ducă orice cantitate de ulei uzat au, în recipiente care nu se sparg şi închise etanş, ca de pildă un flacon. Uleiul va fi predat unei companii care îl va transforma în combustibil biodiesel.

SCA va organiza astfel de acţiuni de 2-4 ori pe an, aşa că orădenii sunt îndemnaţi ca şi după colectarea de vineri să strângă acasă uleiul uzat, ca la fiecare colectare să predea cantităţi cât mai mari şi să polueze mediul cât mai puţin...