Orădenii care vor să demoleze o construcţie din centrul istoric trebuie să se înarmeze cu răbdare şi bani, pentru că, mai nou, obţinerea avizelor costă şi durează mult!

Solicitată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor să intervină în demolarea unor anexe din curtea Sinagogii Ortodoxe, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a decis ca pe viitor orice proprietar din centru care vrea o autorizaţie de desfiinţare să treacă printr-o procedură de declasare ce poate dura luni bune, majorând şi cheltuielile.

"E aberant ca orice demolare să trebuiască să treacă prin declasare, doar pentru că este în centrul istoric", spune primarul Florin Birta, care le-a cerut parlamentarilor de Bihor să intervină pentru schimbarea legislaţiei.

Centru-monument

Din 2004, centrul istoric al Oradiei se regăseşte pe lista monumentelor istorice de categoria A ca ansamblu urban protejat, ceea ce înseamnă că intervenţiile trebuie aprobate de autorităţile care veghează la conservarea patrimoniului cultural, adică Ministerul Culturii şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC).

Legea 422/2001 privind protecţia monumentelor istorice nu reglementează distinct ansamblurile urbane, ci le tratează ca pe un monument unic, deşi ele însumează o multitudine de construcţii. Altfel spus, orice regulă valabilă pentru Palatul Vulturul Negru, de pildă, se aplică pentru întreg centrul.

Aceeaşi lege prevede că intervenţiile "se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului", până acum DJC Bihor emiţând autorizaţiile proprietarilor din centrul istoric dacă îşi dădea acordul şi Comisia Zonală pentru Monumente Istorice nr. 6, o filială a Comisiei Naţionale, din subordinea Ministerului Culturii.  

Doar prin declasare

Spre disperarea urbaniştilor şi arhitecţilor, situaţia s-a schimbat recent. În urmă cu câteva săptămâni, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a notificat DJC Bihor să instituie obligativitatea declasării pentru orice solicitare de demolare în centrul istoric, chiar dacă imobilul în sine nu este clasat ca monument istoric.

arhitectul Cristian PuşcaşDeclasarea este o procedură aprobată doar de forul de la Bucureşti, ceea ce înseamnă că, înainte de a dărâma, proprietarul trebuie să pregătească un dosar stufos şi să se înarmeze cu răbdare.

"Orice declasare impune un studiu istoric, o fişă analitică a ansamblului urban, documentaţie privind proprietatea şi documente de arhitectură, inclusiv releveul întregii construcţii", spune arhitectul Cristian Puşcaş (foto). În plus, după ce Comisia Naţională aprobă declasarea, ordinul trebuie semnat de ministrul Culturii şi apoi publicat în Monitorul Oficial.

Excepţia a devenit regulă

Notificarea Comisiei Naţionale a venit după ce DJC Bihor a refuzat să autorizeze demolarea unor anexe din strada Mihai Viteazul nr. 6 aparţinând Comunităţii Evreilor, care vrea să ridice aici o şcoală rabinică (foto jos).

"Sunt două depozite vechi şi un garaj, toate fără valoare", spune Puşcaş, coordonatorul proiectului. Pe motiv că anexele sunt la aceeaşi adresă cu Sinagoga Ortodoxă, DJC a impus însă declasarea. "Am susţinut în Comisia Zonală că procedura nu este necesară şi mi s-a dat dreptate, prin vot unanim", mai spune Puşcaş.

Totuşi, întrucât declasarea era deja începută, DJC a refuzat în continuare să emită autorizaţia, chestiunea ajungând din nou în atenţia Comisiei Naţionale. "Când le-am spus că sunt vulnerabili dacă mergem în instanţă, au spus că, de fapt, aveam nevoie de declasare pentru că ansamblul urban este pe lista monumentelor", zice arhitectul.

Imediat după, Comisia a trimis adresa în teritoriu, atenţionând asupra acestei obligaţii pentru orice proprietar din centrul istoric. Practic, a înăsprit brusc regulile, ca să justifice declasarea pe care aceiaşi specialişti o consideraseră anterior inutilă.

Apel la parlamentari

Decizia Comisiei Naţionale a bulversat arhitecţii, dar şi autorităţile locale. Primăria Oradea a transmis o adresă Ministerului Culturii, arătând că centrul istoric este zonă protejată inclusiv de Planul Urbanistic General, aşadar autorizările locale ar trebui să fie suficiente. "E aberant să fie necesară o declasare pentru orice demolare din centrul istoric. Am cerut parlamentarilor de Bihor să ne ajute, să simplificăm legislaţia", spune primarul Florin Birta.

 preşedinta Comisiei Zonale pentru Monumente Naţionale nr. 6, Marcela PradaŞi preşedinta Comisiei Zonale pentru Monumente Naţionale nr. 6, Marcela Prada (foto), consideră că declasarea nu ar trebui să fie o regulă. "Noi am discutat întotdeauna cu foarte multă celeritate dacă un imobil are sau nu valoare istorică sau ambientală, aşa ne asumăm avizul pe care apoi Direcţia Judeţeană îl semnează sau nu", zice Prada.

BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia Ministerului Culturii şi a Comisiei Naţionale, dar deocamdată n-a primit răspuns. În schimb, şefa DJC Bihor, Adriana Ruge, afirmă că pledează "pentru simplificarea procedurilor, corectarea contradicţiilor şi neclarităţilor legislative", precum şi pentru evitarea birocratizării excesive. Deocamdată, mai complicat de-atât nu se poate...