Primăria Oradea a atras o finanţare europeană de 8 milioane de euro pentru amenajarea a cinci parcuri mari, fiind vorba despre coridoarele verzi Barcăului, Soarelui, Veteranilor, Ion Bogdan şi Grigorescu.

Municipalitatea a mai anunţat toate aceste proiecte, dar nu a avut certitudinea că toate vor putea fi realizate cu fonduri nerambursabile. Viceprimarul Florin Birta a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că toate lucrările au termen de finalizare în acest an.

Euro-Coridoarele

„Dacă până acum am discutat despre şantiere, betoane, tăieri de arbori, azi a venit rândul să discutăm despre Oradea verde, Oradea care se va transforma radical în acest an în ceea ce priveşte situaţia parcurilor din oraş”, a declarat Birta.

Până acum, Primăria avea certitudinea că va face cu bani europeni doar coridoarele verzi de pe strada Barcăului, unde lucrările au şi început anul trecut, şi din zona Veteranilor, din cartierul Ioşia. „Recent am fost anunţaţi de Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest că va fi semnat contractul de finanţare şi pentru coridoarele verzi din cartierul Soarelui, situat în Oncea, de pe strada Ion Bogdan şi din cartierul Grigorescu”, a spus viceprimarul municipiului.

Proiectele sunt finanţate aproape în întregime de Uniunea Europeană, Primăria trebuind să asigure o cofinanţare de numai 2%, într-un program de finanţare dedicat transformării unor terenuri degradate în parcuri.

„Suma totală a acestor coridoare verzi se ridică la aproximativ 40 de milioane de lei, adică 8 milioane de euro, finanţate în totalitate prin fonduri europene, iar suprafaţa va fi de aproximativ 12 hectare. Aceste 12 hectare de noi parcuri vor fi amenajate pe terenuri degradate, adică nu sunt parcuri existente în municipiul Oradea care se modernizează, ci sunt terenuri care au fost folosite pentru depozitări ilegale a unor deşeuri”, a declarat edilul. Acesta a ţinut să-i transmită mulţumiri ministrului Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, pentru sprijinul oferit în accesarea fondurilor nerambursabile.

Stadiul lucrărilor

Cu acest prilej, Birta a făcut şi o prezentare a fiecărui proiect. Pe strada Barcăului, unde lucrările au început în 11 noiembrie 2019, firmele contractate de Primărie sunt Construcţii Bihor şi Edildrum Construct. Pentru suma de 7,7 milioane de lei (fără TVA), în termen de şase luni, muncitorii trebuie să transforme în parc o zonă întinsă pe 38.000 mp.

Aici va fi amenajat un teren de sport multifuncţional împrejmuit, un teren de fitness şi un spaţiu de joacă pentru copii. Aleile vor fi pavate, iar parcul va avea şi reţele de internet Wi-Fi şi sistem de supraveghere video.

Din perspectivă peisagistică, parcul va avea gazon pe 28.200 mp, 700 de flori şi plante anuale cu înălţime de peste 15 cm, 12.282 de arbuşti foioşi şi veşnic verzi şi 385 de arbori. Mobilierul urban va consta în bănci, pergole, mese cu scaune pentru şah şi coşuri de gunoi, iar constructorul va trebui să amenajeze şi toalete publice şi cişmele pentru apă potabilă.

Până în prezent, aici s-au făcut 50% din lucrările de demolare şi 30% din terasamente.

În plus, în afara proiectului european, Primăria va face aici o pistă de alergare care va ocoli tot parcul, din acelaşi material sintetic folosit la pista din parcul Brătianu.

Până la toamnă

Pentru coridoarele verzi Soarelui şi Veteranilor, Primăria va da ordinul de începe a lucrărilor săptămâna viitoare. „Lucrările au fost adjudecate de o firmă din Satu Mare, Saminstal. Ei vor primi săptămâna viitoare, luni sau marţi, ordinul de începere a lucrărilor, şi au ca termen de finalizare şase luni de zile”, a declarat Birta.

Parcul din zona Soarelui (cartierul Oncea) se va întinde pe o suprafaţă de 31.217 mp, delimitată la vest de strada Macului, la nord de strada Bajor Andor şi la sud de strada Fenyes Szabolcs. Lucrările în valoare de 5,4 milioane de lei vor consta în amenajarea unui teren de baschet, a unor locuri dedicate copiilor şi răspândite în tot parcul, o zonă dedicată amatorilor de şah şi a unei piste de alergare.

Parcul va fi protejat de o perdea fonică înaltă şi va avea gazon irigat pe o suprafaţă de 27.000 mp. În total, aici se vor planta 439 de arbori (arţari, stejari, mesteceni, cercis, magnolia, tei, răşinoase), 829 de arbuşti şi 2.476 de arbuşti de gard viu.

Coridorul verde din zona Veteranilor (cartierul Ioşia) va fi mai mic, de 8.656 mp, şi va costa 1,8 milioane lei. Aici, orădenii vor găsi locuri de promenadă, locuri umbrite de odină, mese de şah şi de tenis şi, desigur, spaţii de joacă pentru copii. Două spirale din Cor-Ten, un aliaj pe bază de oţel, cu rol decorativ, vor fi amplasate deasupra aleilor, fiind alcătuite din câte şase arcuri cu structură metalică. O suprafaţă de 642 mp va fi „înflorită”, iar gazonul irigat se va întinde pe 7.422 de mp. Se vor planta 153 de arbori şi 759 de arbuşti.

Coridor verde Veteranilor

 

Parc cu pavilion

Aceeaşi firmă Saminstal a câştigat licitaţiile şi pentru parcurile din Grigorescu şi de pe strada Ion Bogdan. Aici, lucrările vor începe în martie, respectiv aprilie.

În Grigorescu, coridorul verde va costa 6,2 milioane de lei şi va avea un ochi de apă şi, desigur, zone de promenadă şi locuri de joacă pentru copii.

Pe strada Ion Bogdan, suprafaţa parcului este de 15.000 mp, iar valoarea de 3,5 milioane lei. Gazonul se va întinde pe o suprafaţă de 6.500 mp, vor fi plantaţi 185 de arbori şi, de asemenea, vor fi montate mese pentru tenis şi vor fi amenajate piste pentru biciclete. Piesele de rezistenţă ale parcului vor fi o pajişte şi o zonă de agrement dominată de prezenţa pinilor existenţi şi a unui pavilion, care va putea găzdui evenimente.

Anunţă plantări

După ce, la o conferinţă de presă pe care a avut-o luni, cu prilejul bilanţului Direcţiei Tehnice pentru anul 2019, Birta a fost nevoit să admită că anul trecut în oraş s-au tăiat mai mulţi copaci decât s-au plantat, viceprimarul a folosit ocazia de vineri pentru a face un bilanţ al copacilor pe care Primăria îi va planta în acest an în Oradea.

„În toate cele cinci parcuri, anul acesta se vor planta 1.400 de arbori de dimensiuni mari şi medii plus 16.000 de arbuşti. O parte vor fi plantaţi în primăvară, iar în Grigorescu şi pe Ion Bogdan în toamnă”, a declarat edilul. Arborii de dimeniuni medii sunt, potrivit acestuia, magnolii şi cei din specia Cercis, adică decorativi.

În plus, a subliniat Birta, Primăria va mai planta 700 de arbori de mari dimensiuni în mai multe zone din oraş, în baza contractului multianual pe care îl are încheiat cu firma Aquaplant. „Va fi un an în care Primăria municipiului Oradea va planta peste 2.000 de arbori”, a concluzionat edilul.