După ce Prefectura Bihor a atacat în instanţă regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea, determinând şi suspendarea aplicării acestuia, viceprimarul Florin Birta a arătat că doar trei asociaţii de proprietari din cele peste 900 din oraş s-au opus acestor reguli.
"Din toate asociaţiile din oraş, trei nu au încheiat acest protocol. Toate celelalte asociaţii l-au încheiat, fără problemă. Sunt trei care au anumite nemulţumiri, s-au dus la Prefectură şi Prefectura a constatat că este nelegal şi l-a contestat. Vom vedea ce va hotărî instanţa de judecată", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.
Edilul a aruncat şi săgeţi către Prefectura condusă de Ioan Mihaiu, susţinut de PSD. "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat şi să-şi întreţină spaţiul verde din jurul casei. Probabil Prefectura aşa gândeşte că în continuare administraţia locală să vină să facă curat şi în curtea unui om", a mai spus Birta.
Aşa cum BIHOREANUL a scris, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea, care prevede printre altele că asociaţiile de proprietari trebuie să facă curăţenie şi să grădinărească în spaţiile verzi din jurul blocurilor, iar orădenii care stau la case - în zonele cuprinse între limita proprietăţii lor şi carosabil, este suspendat, deoarece pe 19 iulie Prefectura Bihor l-a contestat la Tribunalul Bihor.
Acelaşi regulament prevede şi obligaţia asociaţiilor şi a cetăţenilor de a stârpi ambrozia şi alte plante alergene de pe terenurile pe care le deţin în proprietate, le administrează sau sunt aferente proprietăţilor lor. Cum regulamentul este suspendat, poliţiştii locali nu mai pot da amenzi orădenilor care nu întreţin aceste zone.
În schimb, pentru combaterea ambroziei, există acum o lege dedicată, Legea 62/2018, care îi obligă pe toţi românii să stârpească această buruiană. Amenzile pentru cei care nu respectă prevederile sunt între 700 şi 20.000 de lei.