Greco-catolicii din satul bihorean Fiziş se roagă iar în biserica lor. Potrivit unui comunicat al Episcopiei Greco-Catolice, pe 8 septembrie în lăcaş s-a celebrat prima Sfântă Liturghie greco-catolică după 65 de ani.

"Biserica greco-catolică din localitate a fost confiscată de regimul comunist în 1948 şi dată Bisericii Ortodoxe, odată cu scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice. După căderea regimului comunist greco-catolicii din localitate au cerut constant reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe să fie lăsaţi să celebreze alterntiv în biserică, cerere respinsă de partea ortodoxă", se arată în comunicatului Episcopiei. Pentru că ortodocşii nu i-au lăsat să intre în biserică, greco-catolicii au deschis, în 2007, un proces pentru recuperarea lăcaşului, proces câştigat definitiv şi irevocabil în martie 2013 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 3 septembrie, reprezentanţii parohiei ortodoxe din Fiziş au predat pe cale amiabilă biserica, refuzând în continuare celebrarea alternativă.

Până să-şi primească biserica, greco-catolicii din Fiziş s-au rugat într-o sală de clasă din şcoala din localitate.