Episcopia Greco-Catolică de Oradea a anunţat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că a intrat în posesia bisericii din satul bihorean Sărsig, comuna Chişlaz.

Astfel, duminică, pentru prima oară după 64 de ani, greco-catolicii din Sărsig participă la Sfânta Liturghie în biserica din sat, construită de strămoşii lor.

După mai mult de şapte ani de procese, greco-catolicii au primit biserica vineri, în prezenţa unui executor judecătoresc. Conform comunicatului, reprezentanţii comunităţii ortodoxe au lipsit de la predarea imobilului, astfel că pe uşa exterioară a bisericii a fost afişat procesul verbal şi programul religios al parohiei greco-catolice.

"Ca în fiecare altă parte, Biserica Greco-Catolică propune celebrarea alternativă, refuzată în mod sistematic de Biserica Ortodoxă şi de reprezentanţii ei. Subliniem că nu dorim să scoatem afară din biserică pe credincioşii ortodocşi. Credem că este posibil ca cele două comunităţi (greco-catolică şi ortodoxă) să celebreze alternativ în aceeaşi biserică şi avem atâtea exemple care confirmă acest lucru", se precizează în comunicatul Episcopiei.