Biserica din satul Sărsig, judeţul Bihor, a fost retrocedată comunităţii greco-catolice la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat Episcopia Greco-Catolică Oradea, într-un comunicat de presă. Anterior retrocedării, biserica se afla în posesia Bisericii Ortodoxe Române, iar greco-catolicii din localitate foloseau o capelă.

"28 decembrie a fost o zi istorică pentru comuitatea greco-catolică din Sărsig, care a intrat pentru prima dată, după 64 de ani, în biserica din sat construită de stramoşii lor", se arată în comunicat. Acesta mai precizează că de acum încolo, în biserica din Sărsig va putea fi celebrată liturghia greco-catolică.

Procesul a durat mai bine de şapte ani, desfăşurându-se în diferite oraşe: Suceava, Bucureşti, Marghita sau Oradea.

"În momentul punerii în posesie a bisericii parohiale partea ortodoxă a ales să nu fie prezentă. În lipsa lor, executorul judecătoresc a făcut predarea imobilului părţii greco-catolice, partea ortodoxă fiind anunţată prin afişarea procesului verbal şi al programului religios al parohiei greco-catolice pe uşa exterioară a bisericii", precizează comunicatul de presă.

Episcopia Greco-Catolică Oradea menţionează că Biserica Greco-Catolică propune ca lăcaşul de cult să fie folosit alternativ de comunitatea ortodoxă şi de cea greco-catolică.

"Subliniem că nu dorim să scoatem afară din biserică pe credincioşii ortodocşi. Credem că este posibil ca cele două comunităţi (greco-catolică şi ortodoxă) să celebreze alternativ în aceeaşi biserică şi avem atâtea exemple care confirmă acest lucru", se mai arată în comunicat.