Pandemia de coronavirus obligă biserica să apeleze mijloace moderne de comunicare.

Liturghii pe internet

Potrivit unui set de 20 de măsuri negociat de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne, biserica va transmite slujbele online pentru a compensa interdicţiile privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor.

"La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paraclisier), fără participarea publicului (a credincioşilor mireni). Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională", se menţionează într-un comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod cu privire la "Noi măsuri privind slujbele şi activităţile sociale bisericeşti".

Această măsură se va aplica şi în cazul mănăstirilor, unde slujbele vor putea fi transmise pe internet, dar şi în cazul liturghiilor oficiate în Catedrala Patriarhală care vor fi transmise de posturile de radio şi televiziune Trinitas.

Nunţi, botezuri şi înmormântări cu opt participanţi

Printre măsurile dispuse se mai numără faptul că preoţii vor putea oficia în continuare cununii religioase şi botezuri în lăcaşurile de cult, dar la acestea vor putea participa doar opt persoane. Această limitare a numărului de participanţi se va aplica şi în cazul slujbelor de înmormântare care vor fi oficiate în biserică, în capela mortuară sau la cimitir.

Preoţii vor spovedi şi împărtăşi credincioşii bolnavi în spitale, după regulile instituţiilor spitaliceşti, respectiv la domiciliul persoanelor suferinde după ce îşi vor fi luat toate măsurile de precauţie privind dezinfecţia atât la intrarea în casă cât şi la ieşire.

Potrivit comunicatului, în lăcaşurile de cult va avea loc dezinfectarea repetată a căilor de acces, a mobilierului şi suprafeţelor, aerisirea frecventă a spaţiului şi asigurarea unei zone pentru igienizarea mâinilor celor care intră în biserică.